Lucrarile Comisiei de mediu, ignorate de APM Cluj ?

Una din conditiile de functionare a unei ferme de pui este reprezentata de controlul imisiilor poluante. Ne intrebam, din nou, ce facem cu capitolul Mirosuri, din procedura de autorizare a fermei de pui.  Si cu olfactometria, asupra careia raspunsul stupefiant al APM Cluj este ca nu a facut nimic in acest sens. Asupra acestei proceduri, vom reveni pe larg. Iata ca la Cluj-Napoca, lucrarile Senatului, ale Comisiei de Mediu, nu ajung se pare la destinatie. 

Comisia pentru Mediu din Senatul României a organizat în sala Avram Iancu, a Palatului Parlamentului, dezbaterea publică cu tema ‘Calitatea aerului, mirosurile și disconfortul olfactiv’.

Dezbaterea a fost condusă de Allen Coliban — senator USR și președinte al Comisiei pentru Mediu și a adus împreună reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agenției Naționale de Protecția Mediului, Gărzii Naționale de Mediu, Asociației de Standardizare din România, specialiști din cadrul unor institute de cercetare: ECOIND, INSP, ICSI, CEPSTRA GROUP, INSEMEX, ODORCONTROL; precum și reprezentanți ai patronatelor: AIVR și RUCODEM. Au participat reprezentanți ai cetățenilor din zone afectate de un disconfort olfactiv major și alți bucureșteni care resimt un impact deosebit asupra calității vieții lor, din cauza depozitelor de deșeuri.

Din Timișoara, au luat parte la dezbatere, Rodica Militaru, membră a USR Timișoara și inițiatoarea propunerii de act normativ și Răzvan Anghelescu de la grupul ‘Vreau aer curat’.

Au participat și parlamentarii din Timiș ai USR, senatorul Nicu Fălcoi și deputatul Cătălin Drulă, precum și Cornel Zainea, deputat USR, membru al Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, din Camera Deputaților, deputații USR Dan Barna, Silviu Dehelean, Adrian Dohotaru, Liviu Moșteanu precum și senatorul PSD, Stocheci Cristina, membră în Comisia pentru Mediu.

Necesitatea acestei dezbateri a venit pe fondul numeroaselor sesizări primite de la cetățeni privind mirosuri persistente și neplăcute provenite din diverse obiective industriale, depozite de deșeuri, ferme de creștere a animalelor, etc. Scopul său a fost analiza situațiilor în care se percep astfel de imisii și găsirea unor metode de identificare a compușilor olfactivi ofensatori, precum și soluții de măsurare și monitorizare a lor.

Rodica Militaru a făcut o scurtă prezentare a problemei disconfortului olfactiv, a dificultăților generate de lipsa de reglementare în domeniu și de inexistență unor laboratoare acreditate privind acest tip de măsurători.

Allen Coliban a precizat că scopul final este rezolvarea pe cale legislativă a problemelor legate de disconfortul olfactiv — prin amendarea actualei legislații privind calitatea aerului sau printr-o nouă inițiativă legislativă.

Garda de Mediu a reiterat afirmația că lipsa unui cadru legislativ adecvat, updatat european,  le limitează capacitatea de reacție iar Autoritatea de Protecție a Mediului a vorbit despre Autorizația Integrată de Mediu, care impune o monitorizare permanentă.

Reprezentanții ECOIND au explicat că mirosurile neplăcute sunt produse de o combinație de substanțe chimice organice și anorganice și că pragurile la care aceste substanțe sunt percepute de către aparatul olfactiv uman pot fi mult mai mici față de cele prevăzute în legislația actuală. Pentru determinarea concentrației de miros, există norme europene la nivelul Uniunii Europene, bazate pe olfactometria dinamică.

Odor Control a prezentat un sistem de monitorizare permanentă a gazelor neplăcut mirositoare, care are la baza ‘nasurile electronice’.

Dezbaterea a fost una constructivă: s-au identificat posibilitățile tehnice de măsurare a disconfortului olfactiv, generat de activitățile industriale, de depozitele de deșeuri și de fermele de animale, toți participanții exprimându-și intenția de a sprijini elaborarea unui act normativ pe tema dezbătută.

 

Related posts