La loc comanda – Seful ISIS nu ar fi mort (REUTERS)

Sulaimania, IRAQ (Reuters – exclusiv) Un înalt oficial kurd din domeniul contraterorismului, Lahur Talabany, a afirmat luni că este sigur în proporție de 99% că liderul grupării Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, este în viață și că se află la sud de orașul sirian Raqqa, după ce agentiile de stiri ruse si siriene anuntasera, acum o saptamana, că el ar fi fost ucis in raiduri ale trupelor loiale lui Assad sprijinite de armata rusa. 

La vremea respectiva, aceleasi agentii apartinand Rusiei si aliatilor sai publicau chiar si o stire potrivit careia membrii ISIS ar fi dat publicităţii un comunicat în care au anunţat că liderul lor a murit şi că numesc un nou calif.

Potrivit lui Talabany, Statul Islamic, după înfrângere, va declanșa o mișcare de insurgență și va semăna cu o rețea „Al-Qaida pe steroizi”.

Se așteaptă ca viitorii lideri ai Statului Islamic să fie ofițeri de informații care s-au aflat în funcție în timpul fostului dictator irakian Saddam Hussein, oameni creditați cu elaborarea strategiei grupării.

Cel mai vânat om al momentului a fost dat mort de mai multe ori, în ultimii trei ani, după ce a proclamat califatul Statului Islamic din Siria şi Irak din Marea Moschee al-Nuri de la Mosul. De fiecare dată, însă, alte surse anunțau că șeful ISIS este viu.

Mass-media romaneasca, in permanenta foame de senzational, s-a grabit sa preia stirea mortii lui  al-Baghdadi in ciuda faptului ca informatia nu fusese, la niciun moment, confirmata independent nici de Pentagon sau de agentiile de stiri europene sau americane si nici de catre agentiile de stiri serioase din lumea araba. Ne facem un punct de mandrie din faptul ca, din cauza lipsei confirmarilor independente, Vocea Clujului s-a abtinut sa publice stirea. Se pare ca timpul ne-a dat dreptate. 

Liderul ISIS nu s-a mai adresat în niciun material de propagandă din noiembrie 2016. Exista, deci posibilitatea ca el sa fi murit demult, dupa cum, la fel de bine, exista posibilitatea ca Al-Baghdadi sa fi parasit zona de conflict inainte de inceperea luptelor si sa se afle, in prezent, oriunde in lume.