IRES arata exact cum isi aleg romanii parlamentarii

Un sondaj IRES la comanda DIGI24 indica urmatoarele aspecte :

Cei mai mulți români nu sunt interesați de politică și nu sunt la curent cu activitatea Parlamentului.

Astfel, foarte mult interesați de politică sunt doar 13% dintre respondenţi, destul de mult – 19%, nu prea mult – 39%, deloc – 28%.

La întrebarea „În ce măsură sunteți informat despre activitatea Parlamentului României?”, 7% spun că în foarte mare măsură. În mare măsură spun 26% dintre cei chestionaţi, în mică măsură – 36% dintre respondenţi, iar în foarte mică măsură – 30% din cei chestionaţi.

De altfel, potrivit sondajului, românii nu au nici încredere în Parlament. Doar 10% dintre români spun că au încredere în Legislativ. În partide politice aproape la fel de puţină încredere: 11%. 27% dintre respondenţi spun că au încredere în Consiliul Judeţean sau, în cazul bucureştenilor, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. De mai multă încredere beneficiază Consiliul local: 32 de procente. Iar cea mai mare încredere o au românii în Primărie: de 41% dintre cei chestionaţi.

În actualul Parlament, avem senatori şi deputaţi care, în patru ani de mandat, nu au luat cuvântul nici măcar o dată. Sunt senatori sau deputaţi pe care nu îi cunoaşte nimeni. Sunt un fel de aleşi invizibili, dar care pot conta decisiv la votul unei legi cruciale. Întrebarea sociologilor: „Cunoaşteţi numele unui parlamentar care vă reprezintă în actualul Parlament?”

Răspunsurile primite: Nu cunosc niciun parlamentar care mă reprezintă – au răspuns cei mai mulţi: 71% dintre respondenţi. Da au răspuns doar 28%. 1% nu au dorit să răspundă la această întrebare.

Cum își aleg românii parlamentarii? Cei mai mulți (38%) spun că ţin cont de omul care candidează. 21% dintre cei chestionaţi spun că cel mai important lucru este susţinerea primarului pentru candidaţi. Programul de guvernare al partidului este esenţial pentru 20% dintre respondenţi. 11% ţin cont în primul rând de partidul din care fac parte candidatii. Campania electorală este decisvă pentru doar 3 procente dintre cei chestionaţi. Nu știu care este cel mai important lucru când votează la alegeri 4%, iar 3% nu răspund.

Sondajul IRES comandat de Digi24 a fost realizat în Perioada 1-2 noiembrie 2016, pe un eşantion de 1.224 de persoane. Sondajul a fost realizat prin metoda interviurilor telefonice. Eroarea maximă este de +/-2,8%.

Mai mult, aici.