Iohannis, la intalnirea sasilor: „România Centenarului sa fie loc al oportunități și prosperității”

Președintele Klaus Iohannis a fost aplaudat îndelung, sâmbătă, după fiecare propoziție rostită în discursul susținut la cea mai mare întâlnire a sașilor din România, de după 1990, care are loc în Piața Mare din centrul istoric al Sibiului, oraș unde actualul șef al statului a fost primar.

Ceremonia din Piața Mare a început cu intonarea Imnului național al României și a cântecului Transilvaniei.

„Sunt impresionat că Piața Mare din Sibiu este neîncăpătoare. Sunt bucuros să văd alături de seniori mulți copii și tineri”. El le-a amintit celor prezenți că „Sibiul este capitala istorică a sașilor din frumoasa noastră Transilvanie”.

„Acum 100 de ani, alături de majoritatea românească, sașii din Transilvania au văzut în România Marii Uniri spațiul libertății promise înaintașilor lor. La un secol de la acel moment, în noul cadru european din care facem parte, în calitate de președinte al țării susțin că avem șansa să oferim noilor generații argumente și fapte pentru ca România Centenarului să fie redescoperită drept loc al oportunității și prosperității. Vă invit să vă alăturați acestui proiect al libertății și toleranței, unde dumneavoastră, sașii din Transilvania, indiferent de unde ați venit astăzi la Sibiu, sunteți acasă!”, a spus președintele, în discursul rostit la cea mai mare întâlnire a sașilor din România de după 1990.

Aplaudat îndelung, după fiecare propoziție rostită în fața a peste 20.000 de sași din Europa și SUA, Klaus Iohannis i-a îndemnat pe cei prezenți să îl caute pe Dumnezeu și să nu renunțe la libertate.

„Sunt impresionat de faptul că Piața Mare din Sibiu este neîncăpătoare: este cel mai bun semn că organizatorii și-au făcut bine treaba și țin să îi felicit! Dar, mai ales, sunt bucuros să văd alături de seniori mulți copii și tineri. (…) Sunteți rodul unei comunități care, timp de secole, a dat locului în care s-a stabilit — cât și lumii întregi — multe exemple de viziune umanistă, de inventivitate și de stăruință. Aceste calități au fost ilustrate de personalități intrate deja în istoria universală, precum Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal, Stefan Ludwig Roth ori Hermann Oberth. Viața și opera lor, ca și a multor altora, constituie stâlpii pe care s-a ridicat civilizația săsească din Transilvania, dar pe care s-a sprijinit și evoluția României”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Oricat de departe ati locui, acest tezaur ne reapropie si ne uneste”, a mai spus Klaus Iohannis.

Presedintele Iohannis a rostit discursul din Piata Mare atat in limba romana, cat si in limba germana.

Puteti urmari inregistrarea discursului AICI