Iohannis, in secuime, daruieste steagul romanesc

Stiind ca primarul din Miercurea Ciuc are obiceiul sa puna in situatii delicate oficialii care viziteaza zona dandu-le cadou steagul secuiesc, Klaus Iohannis s-a dus pregatit; avea la el steagul romanesc. 

De multa vreme, primarul Robert Raduly promoveaza autonomia pe criterii etnice, el imparte steaguri secuiesti oricui trece prin zona.  A pus in situatii delicate si aparent fara iesire o multime de oficiali, mai ales straini. Pana astazi, nimeni nu a stiut sa reactioneze adecvat. Astazi insa, cu Iohannis, nu i-a mers. Presedintele s-a dus pregatit. 

Cand primarul din Miercurea Ciuc s-a ridicat in picioare ca sa ofere steagul secuiesc presedintelui Romaniei, ceilalti oficiali locali si-au scos telefoanele sa „imortalizeze” o noua victorie a primarului maghiar. „Vă dăruiesc un steag în culoarea cravatei dumneavoastră”, i-a spus Raduly preşedintelui. Toti oficialii de pe scena mustaceau satisfacuti – o noua victorie – numai ca, Iohannis a răspuns pe măsură: avea pregătit steagul românesc pe care i l-a făcut cadou primarului. Zambetele de satisfactie au fost pe loc inlocuite de ranjete jenante. Autonomistii au incasat cea mai grea lovitura de imagine de pana acum. 

Presedintele insa nu s-a oprit doar la gesturi, a si vorbit despre cele trei subiecte sensibile în zonă – descentralizarea, regionalizarea şi autonomia pe criterii etnice.

Cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleşii locali ştiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea şi trebuie să dispună de instrumentele necesare. (…) Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei şi dacă duce la crearea de noi locuri de muncă, prin creştere economică (…). Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit fiindcă ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european”, a spus Iohannis.

Acesta a subliniat faptul că, la nivelul UE, „chiar se recomandă” ca în procesele de regionalizare şi descentralizare să nu se recurgă la delimitări pe criterii etnice.

Deasemenea, şeful statului s-a referit şi la folosirea limbii române în zonă. „Mă îngrijorează soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română”, a afirmat preşedintele, arătând că situaţia „trebuie depăşită”, deopotrivă pentru a putea „trăi în armonie” şi pentru a le „asigura acestor tineri un viitor”.

Context în care, a cerut Iohannis, reprezentanţii comunităţii maghiare şi cei ai Ministerului Educaţiei trebuie să găsească „urgent” soluţiile cele mai bune. „Să nu le limităm viitorul din cauza unor concepţii care ţin prea mult de politicianism şi prea puţin de oameni”, a solicitat şeful statului.

3 – 0 pentru Iohannis in confruntarea cu autonomistii din secuime