Invitatie la teatrul de papusi

Stateam pe o banca aprinzandu-mi o tigara, privind cu jind la picioarele dezvelite ale unei tinere de cel mult 18 ani. Deoadata cu pedeapsa, ar fi spus cel mare balerin al Clujului, Lucian Bacoiu. 

Viata dupa 50 de ani nu mai are reperele de la 20. Daca la 20 de ani, mergeai la teatru de papusi ca spectator, te poti trezi la 50 ca vezi sforile cu care sunt legate papusile. Ii cunosti poate si pe cei care trag sforile, iar daca esti idiot, te mandresti si o spui cu voce tare.

Iar papusile, da, sunteti voi, cei care cititi ce scriu. Sforarii, sunt cei din care e construit Sistemul. Ei pun scena la dispozitia presei si politicului. Din 4 in 4 ani, necesitatile actorilor nou intrati in joc se cer a fi satisfacute. Desi, tot ei platesc biletul de intrare la teatru.

La teatrul de papusi miscarile sunt limitate. Papusile de pe scena sunt schimbate,  atunci cand uita, fie si o clipa, de sfori. Nu conteaza ca vorbim de capitalisti sau comunisti. Sunt la fel. 

Este diferita lungimea sforii. Sforile, sau chingile, cum le numesc eu, se slabesc cand spectatorii injura ca au dat banii pe bilet. Si atunci, circul democratiei ii amesteca deopotriva pe papusari, pe papusi si pe spectatori.

Sunt si cei care rezista. #rezist

Teatrul de papusi e o institutie. Este aidoma unui Stat, care se trezeste ocupat peste noapte. Sistemul reactioneaza, desi tot el e cel care a ocupat teatrul, noaptea, ca hotii.

Aici intervine presa. Apar papusi noi, investigatorii, care ii duc de nas pe spectatorii care au platit bilet, dar li s-a aratat falusul. Se vehiculeaza notiuni ca dreptate si justitie, Se formeaza sindicate, apar papusi noi. Daca e necesar, miscari de strada. Sub umbrela democratiei originale, romanesti, pe hartie. 

Societatea se polarizeaza in papusi corupte si papusi incoruptibile. Intra in joc prostituatele, pentru culegere de informatii. Apare sculamentul, care de fapt nu e luat, ci e dat. Si medicamentul care te vindeca. Sau te omoara. Depinde.

La un moment dat, teatrul de papusi se inchide, pentru a se deschide altul mai mare. Oamenii aplauda, papusile sunt multumite, iar papusarii bifeaza noi intrari in cont. 

Nu prea conteaza domeniul. Ca vorbim de mediu, medicina, sau nutritie. Nici nu o sa va cer sa intelegeti ce se petrece. Rar se intampla ca din spectator sa ajungi sa vezi dincolo de cortina. Nu pricepi ca fost si va ramane de fier ?

In spatele teatrului, daca ajungi din gresala acolo, vezi ca exista arme, droguri si de cele mai multe ori, bogatii naturale. Daca ai ajuns acolo, cititorule, iti dau un sfat : spune un Tatal Nostru si spala putina urgent. 

Altfel, nu vei putea trece peste si vei deveni  tu si intreaga ta viata, o simpla si neputincioasa victima.

A Sistemului. Iar Statul este Sistemul. E ca la pacanele, pricepi ? Te intrebi cine castiga intotdeauna ?

Alta intrebare ?