Hasta la Vista, tovarase Cobarzan si APM Cluj !

Nu am adormit. Inspir si expir si astept ziua de luni. La data primei autorizari a firmei Amareto, NU s-a respectat distanta minima fata de imobilul de pe strada Avram Iancu, Floresti,  numarul. Sunt amnezic uneori si-mi protejez sursele.

SnapCrab_NoName_2016-6-11_23-58-29_No-00SnapCrab_NoName_2016-6-12_0-2-37_No-00

Oricum calculeaza google, sub 1000 m. Ghinion…850 m pe aici

Sa fim siguri ca nu gresim, mai ales ca acum de campanie nu mai poate fi vorba, Sulea a spulberat si preotii, pe dracul dar si tot ce a miscat sau a “mirosit” a coruptie in campanie.

Deci, ca sa vedem daca securistul meu prieten google greseste, mai punem doua printscreen-uri, ca-i la moda.

SnapCrab_NoName_2016-6-12_0-13-22_No-00SnapCrab_NoName_2016-6-12_0-13-26_No-00

Ghinion din nou, mai al dracului. 600 m pe aici.  La APM, omul care a dat prima autorizatie, cred ca are insomnie. N-ar fi rau sa traga o fuga pe Dorobantilor, psihologii spun ca psihodrama ajuta. Asistata, ce-i drept si inceputa la 6 dimineata, imbracat frumos si asteptand sosirea unei cafelute care arde al dracului, risc sa si-o scape pe costumul in care transpira din plin. E linistit totusi, convins ca nu a luat mita.

Buuun. Ia sa vedem colaborarea transpartinica. Consilier PSD si viceprimar UDMR danseaza ceardas pe nervii florestenilor

Societatea clujeană „Amareto Impex” (J12/4057/1993; CUI: 5078744), cunoscută ca „fabrica de pui” EURAVIS, are mari probleme financiare, confirmate oficial de situaţia înregistrată la Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP). Astfel, la data de 8 aprilie 2011, „Amareto Impex” era înregistrată cu 219 Bilete la Ordin refuzate la plată (216 incidente majore şi 3 minore), suma totală refuzată la plată ridicându-se la 4.574.043,69 lei.

Primele refuzuri la plată au fost consemnate în noiembrie 2010 (15 incidente), dar recordul a fost atins în martie 2011, când societatea a fost raportată la CIP cu 116 B.O. refuzate la plată.
Grav este faptul că „panarama” nu s-a terminat în martie, luna aceasta (aprilie) având şanse să o întreacă pe precedenta, până pe 8 aprilie fiind consemnate deja 35 de refuzuri la plată!

Înfiinţată în 1993, „Amareto Impex” este deţinută în proporţie de 100% de Viorica Coborzan(născută la data de 12 septembrie 1966, în localitatea Ciucea), tot ea fiind şi unic administrator al firmei… deci unic răspunzător al ţepelor cu Bilete la Ordin.

Aşa cum ţiganul dintr-un banc celebru se întreabă dacă nu e mai simplu să facă un alt copil decât să îl spele pe cel deja existent, şi Viorica Coborzan pare a fi ajuns la concluzia că o firmă nouă ar fi soluţia de ieşire din „mocirla” în care a intrat (cu „Amareto Impex”).

Prin urmare, pe 4 aprilie 2011 „s-a născut” SC „Amareto Prod” SRL (J12/850/2011; CUI 28292762), care are acelaşi sediu (FLOREŞTI, str. IOAN RUS nr.129, judeţul Cluj) şi acelaşi obiect de activitate (creşterea păsărilor) ca şi „sora mai mare”, societatea „Amareto Impex”.

Apoi a aparut si Bravinvest S.R.L.

Bravinvest are autorizaţie Integrată de Mediu 15 NV 6 din 21.06.2006 revizuită în 30.05.2011 pentru creştere intensivă păsări de carne la Ferma 17 şi 18 dată de Agenţia Regională pt Protecţia mediului Cluj Napoca. Şi Amareto, abatorul de păsări, are Autorizaţia de Mediu 94/14.04.2011 emisă de Agenţia Regională pt Protecţia mediului Cluj Napoca. Cum s-au dat aceste autorizaţii?! Au întrebat locuitorii Floreştiului?! Au făcut studiu de impact?! Au făcut verificări? Măsurători? Consultare publica? Zona de protectie? Au făcut NU! Cine semnează autorizaţie Integrată de Mediu 15 NV 6 din 21.06.2006 revizuită în 30.05.2011?!

Anna Horvath, 10,5 % voturi, la alegerile din duminica orbului. Posibil viitor viceprimar al Clujului.

Eliberarea autorizatei de mediu s-a făcut cu încălcarea flagranta  a OMS 536/1997, care prevede o distanta minimă  de protecție sanitara, de 1000 m    ( pentru fermele cu peste 500 de păsări), fata de zonele locuite, distanta care nu este respectata fata de locuințe ANL, edificate in anul 2004, situate la o distanta de 350 m fata de halele de creștere si  nici fata de locuințele vechi, înșiruite pe drumul european 60 ,motiv pentru care AUTORIZATIA INTEGRATA DE MEDIU ESTE ILEGALA.

Impactul asupra sănătății populației, generat de prezenta unei ferme avicole in imediata vecinătate a unui cartier de locuințe, are consecințe extrem de grave, cauzând pana si decesul, situație faptica ce reiese din studiile de specialitate in branșa, mai expuși fiind copiii si persoanele in vârsta.

Ii întreb pe acești indivizi, care distante au fost respectate ?

Distanta dintre ferma avicola si sediul lor călduț, finanțat din truda cetățenilor umiliți, este cu siguranța respectata.

Direcția de sănătate Publica Cluj, susține ca nu are responsabilități in ceea ce privește autorizarea fermei. Oare așa sa fie ? Direcția de Sănătate Publica Cluj, funcționează, in subordinea Ministerului Sănătății, iar O.M.S. înseamnă Ordinul Ministrului Sănătății. Este logic ca si ei trebuiau sa vegheze asupra respectării distantei minime de protecție sanitara sau nu au aflat?

Apoi, Direcția de Sănătate Publica Cluj si Garda de Mediu Cluj, fiind abilitate potrivit legii, sa încheie acte de constatare a infracțiunilor, ar fi trebuit sa aducă la cunoștință situația de fapt si de drept creata , organelor de ancheta penala.

        Din redactarea  art. 263 din vechiul Cod penal  se retin urmatoarele  „Omisiunea sesizării organelor judiciare”, fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală. Această formă tip a infracţiunii era pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 5 ani. O formă agravată a infracţiunii era incidenţa în cazul în care fapta era săvârşită de către un funcţionar public cu atribuţii de conducere sau de control, în acest caz pedeapsa fiind închisoarea de la 6 luni la 7 ani.    

Punct de vedere APM

”La data emiterii AIM (Autorizaţia Integrată de Mediu) era respectată distanţa minimă de protecţie sanitară, fiind instituită prin Planul Urbanistic General al comunei Floreşti o zonă de servicii şi plantaţii de protecţie între zona activităţilor agrozootehnice existente, şi zonele rezidenţiale inclusiv faţă de SC Amareto Impex SRL. Emiterea AIM nu a necesitat un studiu de sănătate deoarece era respectată distanţa minimă de protecţie sanitară a fermei faţă de ansamblul rezidenţial existent la acea dată.

Zona rezidenţială apărută după emiterea AIM pentru SC Amareto Impex SRL nu a fost reglementată din punctul de vedere al protecţiei mediului, la înfiinţarea acesteia nefiind respectată distanţă de protecţie sanitară instituită pentru fermă, cu încălcarea prevederilor Legii nr.204/24.10.2008, art. 3.1. ”În zona de protecţie sanitară a exploataţiilor agricole existente şi care funcţionează conform prevederilor legale, se interzic eliberarea autorizaţiilor de construcţie şi construirea clădirilor destinate locuinţelor şi altor obiective socioeconomice”, iar potrivit art.5: ”Deţinătorii de exploataţii agricole care au fost înfiinţate şi funcţionează cu respectarea prevederilor legale şi în perimetrul cărora s-au construit locuinţe sau alte obiective socioeconomice cu respectarea restricţiilor împuse de Ordinul ministerului sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare, pot iniţia proceduri judiciare în vederea demolării acelor construcţii neautorizate sau a celor autorizate fără respectarea prevederilor legale în vigoare, cu scopul exclusiv de a preveni şi limita disconfortul şi riscurile sanitare”.

Marcel Gheaja a făcut o plîngere la DNA pe tema fermei, dar s-a constatat că nu exista elemente din care să reiasa fapte de corupție.

”Plangerea inregistrata la Tribunalul Cluj , este o plangere formulata, impotriva rezolutiei prim procuroruluiDNA , cercetare penala prin care s-a constatat ca nu exista elemente din care sa reiasa fapte de coruptie . Nu a declarat nimeni ca blocurile sunt construite ilegal.

Apoi, cei din APM Cluj mint cu o nesimtire ordinara. In momentul autorizarii fermei, in anul 2006, era in vigoare OMS 536/1997, care prevede o distanta mininima de protectie sanitara de 1000 metri fata de zonele locuite.

Aceste jivine ordinare, autorizand ferma, nu au respectat distanta, nici fata de casele vechi insiruite la E60 . Distanta masurata de la ferma avicola si pana la E60 , este de aprox. 800 m, (poate fi verificata), fara sa mai luam in calcul prezenta blocurilor ANL , situate la o distanta de aprox. 300 m fata de halele de crestere, edificate in anul 2004.

In zadar afirmă ca amplasametul este vechi, legislatia in momentul autorizarii cotetului infect, nu mai permitea functionarea, dat fiind limita de protectie sanitara impusa, amplasament vechi, lege nouă! Altfel spus, ferma functioneaza ilegal si in lipsa blocurilor edificate.

In alta ordine de idei, cine sunt cei care au eliberat avizul de mediu pentru cartierele rezidentiale, nu cumva Agentia de Mediu Cluj ?

Nu le este rusine acestor indivizi, care-si primesc salariile din impozitele populatiei, să umileasca o comunitate de 40.000 de oameni, nu le este rusine acestor japite sa dezinformeze in stilul caracteristic al securitatii comuniste?! 

Daca acesti indivizi mint cu nesimtire in incercarea lor de a-si apara ”cojocul”, de alta parere sunt cei care au analizat petitia depusa de mine, la Parlamentul European ! Petitia a fost declarata admisibila”, ne-a relatat Marcel Gheaja.

N.r. Investigatiile au fost efectuate de o echipa mixta, formata din jurnalisti, avocati, etc. Numele lor nu vor fi facute publice, avand in vedere existenta petitiei la Parlamentul European, scrisorile in care solicitam sprijinul ambasdelor in vederea unei analize serioase a coruptiei institutionalizate, ce a generat si va genera probabil un fenomen social de amploare in urmatoarele zile.

A consemnat Horia-Eugen Cristea

Related posts

One Thought to “Hasta la Vista, tovarase Cobarzan si APM Cluj !”

  1. georgian

    Foarte bine punctat. Ba mai mult, pe timpul acela existau case chiar pe strada Eroilor. Sigur, erau case taranesti, oamenii aia cresteau si ei vaci, porci, erau mai toleranti la miros decat cei care stau la blocuri, nici activitatea fermei nu era atat de intensiva. In nici un caz nu era respectata distanta de 1km! Daca Cobarzan se stia curat 100% nu il impiedica nimeni sa atace in instanta autorizatiile de constructie, probabil ar fi si castigat si nu s-ar mai fi construit blocurile! Dar stiind ca daca face asta o sa iasa la lumina modul cum a obtinut el autorizatie a preferat sa stea in banca lui si sa lase bietii oameni sa-si ia apartamente vis-a-vis de ferma. Asa ca ii rog sa ne scuteasca pe cei care-i plang de mila ‘bietului” Cobarzan ca vrem sa-i distrugem afacerea! Pana la urma nu ii ia nimeni proprietatea, terenul ala al lui ramane si poate sa-l vanda sau sa construiasca altceva in loc, ca tot are el firma de constructii! Si banii obtinuti din valorificare ii poate folosi pentru a construi hale pentru cresterea pasarilor in extravilan, respectand distantele cerute de lege!

Comments are closed.