Guvernarea PSD sacrifica din nou investitiile

Investitiile statului roman s-au prabusit: au scazut aproape la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe vremea aia, PSD ataca violent guvernul Ciolos ca nu se ocupa de investitii.

Cheltuielile statului roman pentru investitii in primele sase luni ale anului au scazut aproape la jumatate fata de perioada similara a anului 2016, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finante. Efectele scaderii dramatice a investitiilor in proiecte se vede si in piata, unde tot mai multe firme reclama lipsa marilor lucrari de infrastructura. Cheltuielile cu investitiile au fost sacrificate, potrivit cifrelor oficiale, in detrimentul cheltuielilor cu salariile si cu asistenta sociala.

In prima jumatate a acestui an, sub guvernul PSD-ALDE, cheltuielile pentru investiții (care includ cheltuielile  de  capital,  precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 6 miliarde lei (0,7% din PIB), in timp ce anul trecut au fost de 11 miliarde de lei (1,5% din PIB).

Este pentru prima oara in ultimii cinci ani cand diferentele de la an la an sunt atat de mari la cheltuielile de investitii. Acelasi lucru s-a intamplat si in perioada „faimosului” guvern condus de Ponta care „beneficia” si el de „sfaturile” aceluiasi „rafinat” economist, pe numele sau – Darius Valcov – cel cu tablouri ascunse sub pat si prin cimitire.

In aceeasi perioada, deficitul bugetar a crescut de la 3,9 miliarde de lei in 2016 la 6,3 miliarde de lei.

Cifrele oficiale facute publice astazi confirma o realitate economica reclamata de actorii economici in ultimele luni: guvernul a inghetat practic marile proiecte de infrastructura (rutiera, feroviara, energie, sportive etc). Tot mai multe companii de constructii, atat romanesti cat si straine, isi vad planurile de afaceri afectate de tergiversarea lucrarilor deja antamate sau de intarzierea licitarii unor noi proiecte.

HOTNEWS/