Gunoaiele cu iz penal ale PSD-ului

Președintele PSD Cluj, Horia Nasra, tuna și fulgera săptămâna trecută la adresa incompetenților care au blocat de ani de zile proiectul SMID/CMID. Și dă-i și luptă cu deosebită mânie proletară la adresa “baronilor” din Consiliul Județean, din cauza cărora județul nu are unde să își depoziteze gunoiaele. Nici nu mai conta că de fapt blocajul se datorează faptului că “baronii” au refuzat plăți pentru lucrări neconforme sau că NU au închis ochii la matrapazlâcuri demne de nisște gunoaie. Dar asta e deja treaba procurorilor. Sau ar trebui să fie…

Revenind la social democratul Nasra, acesta, prin luarea de poziție nu a făcut altceva decât să marcheze un superb autogol. Curat social democrat! Să nu fi știut Nasra cum au alunecat unele lucrări dinspre fidicul galben spre fidicul…roșu ? Să fii uitat președintele PSD că cel care a aruncat în aer lucrările de la CMID, plecând cu deal cu tot, este tocmai amicul de business al mai marelui social democrat clujean care făcea nevestele românilor plecați la muncă în străinătate curve?!

 

Halele și tumbele deputatului PSD

Oricum, doar luând notă de cele spuse de Nasra puteam a ne reaminti splendida pleiadă social democrată ce a lucrat la CMID.

Să fie vorba de un deputat PSD de pe la Dej, care prin 2014 se dădea dura dura prin Consiliul Județean să i se plătească și firmei ombilical legate de el lucrările neconforme! Lucrările de la CMID. Subcontractate de la Napoca Construcții a lui Ioan Bene. Să fie vorba de celebrul CIP 9 și 10 pe care fostul vice de la CJC, tot un social democrat, a fost băgat în corzi pentru a le da în plată ?! CIP-ul 9 l-a semnat, deh, erau banii tătucului social democrat, dar CIP-ul 10, cel al deputatului nu a mai ajuns să fie dat la plată. Mare noroc. Pentru vice, nu pentru deputat!

 

DNA Dixit

Și, în final cireașa de pe tort. Procurorii DNA, în referatul de arestare a lui Horea Uioreanu şi Ioan Bene, specifică legat de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), ”Pe parcursul executării contractului au fost depistate numeroase situații de decontare a unor lucrări neconforme, inexistente, executate la dimensiuni mai mici față de cele proiectate, toate aceste manopere fiind de natură să potențeze câștigul financiar al constructorului, concomitent cu realizarea unor lucrări de proastă calitate. În condițiile în care sumele decontate în cadrul proiectului se ridică la zeci de milioane de euro, reducerea costurilor de execuție prin întocmirea de devize false, ce atestă nereal respectarea parametrilor fizici, tehnici și calitativi proiectați, creează premisa obținerii de sume semnificative față de cele efectiv cheltuite, producând corelativ pagubă bugetului instituției publice.  În ceea ce priveşte Staţiile de transfer de la Gherla, Huedin și Mihai Viteazu, după ce Confort SA Timișoara a intrat în faliment, lucrările au glisat, indirect, tot spre Ioan Bene, prin firma Euro Proconsult SRL Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte Staţiile de transfer de la Gherla, Huedin și Mihai Viteazu, după ce Confort SA Timișoara a intrat în faliment, lucrările au glisat, indirect, tot spre Ioan Bene, prin firma Euro Proconsult SRL Cluj-Napoca. ”În aceeași perioadă în care realizarea construcției Centrului de management al deșeurilor a fost subcontractată societății Construcții Napoca SA, numiții Uioreanu Horea și Oleleu Ioan, folosind exact aceeași modalitate de constrângere, sub presiunea încetării contractului, au reușit interpunerea în contract a societății Euro Proconsult SRL Cluj-Napoca, societate de asemenea deținută de omul de afaceri Bene Ioan, prin intermediul angajatului său Lengher Adrian. S-a constatat că (declarația 394 privind achizițiile și livrările), toate materialele de construcții puse în manoperă de Euro Proconsult SRL în cadrul construirii stațiilor de transfer, agregate minerale, carburanți, echipamente, servicii de transport, etc. sunt achiziționate de la societățile Construcții Napoca și Panpetrol, ambele aparținând lui Bene Ioan, ceea ce întărește indiciile privind direcționarea contractelor și pe cale de consecință a câștigurilor financiare către același grup de interese economice”.

Deosebit de interesant e faptul că Euro Proconsult nu s-a născut din spuma mării, precum Afrodita, şi nici din munca lui Lengher, angajatul lui Bene. Ci însuşi fraţii Bene au pus bazele firmei! Potrivit Monitorul Oficial 3067 (12 Iunie 2009)Intrarea 47/1.080.409, în urma Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor Euro Proconsult SRL, acţionarii Ioan Bene, Daniel Bene şi Dan Claudiu Vasile şi-au cedat fiecare părţile sociale, în întregime, către Lengher Adrian. De asemenea, tot legat de CMID nu trebuie uitat că potrivit aceloraşi procurori DNA, Napoca Construcţii folosise chiar la pista de la Aeroport pământ excavat de la lucrările de la CMID. Revenind la actualul proprietar al Euro Proconsult, Lengher Adrian este un angajat al lui Bene într-o altă firmă, iar numele său este ombilical legat de afacerile lui Bene. Mai mult, deosebit de curios este faptul că Lenghel este încarcerat la Penitenciarul Gherla! Lengher Adrian îşi ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoare cu executare, pentru infracţiune rutieră săvârşită sub influenţa alcoolului. Pedeapsa a devenit cu executare după ce Lengher, în martie 2011, a fost condamnat cu suspendare într-o speţă privind fraudarea unor fonduri europene, în comuna Ciuruleasa, judeţul Alba. Deosebit de interesant este faptul că Lengher a fost condamnat alături de fostul primar din Ciuruleasa şi de doi angajaţi ai…Ben Ben SRL, o altă firmă din Imperiul cu picioare de lut al lui Ioan Bene!

Ce îl lega pe Bene de PSD? Hotelul pădurarului șef

Iar Ioan Bene, se știe, a fost partener de afaceri cu copii tătucului PSD Cluj, Ioan Rus, fostul ministru de Interne, la Hotelul Meridian. Unde Ioan Morar, fostul director al Direcției Silvice Cluj, ex membru de bază al PDL Cluj Napoca și fost candidat al PDL pentru Parlamentul Romaniei împreună cu un asociat dețineau Hotelul Meridian prin firma RMM Hotel. Cum a ajuns un bugetar, șef de Direcție Silvică, să dețină un hotel, mare mister. Deși dacă luăm în calcul declarațiile pădurarilor, care afirmă că șpaga anuală era de câteva mii de euro de persoană, misterul începe să se spulbere. Apoi, în toamna lui 2012, înainte de alegeri, Morar și-a cedat părțile din RMM Hotel către două persoane juridice: Romproduct Serv și Napocamin SRL, firma devenind RIA Meridian. Prima dintre cele două firme aparține numiților Pușcas Ioana și Rus Ioan Alexandru, fiica (căsătorită Pușcaș), respectiv fiul fostului ministru de Interne Ioan Rus. Iar cea dea doua, Napocamin, este o firmă controlată de Ioan Bene.

Așa că îi mulțumim președintelui PSD, Horia Nasra pentru curajoasa luare de poziție.

…………..

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este o afacere de 25 milioane de euro, parte a unui  program în valoare totală de peste 255 mil. lei (60 mil. euro), fără TVA, derulat de Consiliul Judeţean Cluj, din care contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene este de 195,8 mil. lei (45,5 mil. euro), fără TVA. Lucrările  au fost adjudecate în vremea cuplului Tişe-Bica de la CJ Cluj, de asocierea dintre compania timişoreană Confort (controlată de omul de afaceri Georgică Cornu), Atzwanger SpA, Ladurner Impianti şi Vel Service. Numai că Confort, controlată de Georgică Cornu a ajuns în insolvenţă, iar Georgică Cornu ajuns în arest la domiciliu pentru fapte de corupţie. Atunci, potrivit procurorilor, în locul unei noi lictaţii, ex președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, și vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, au impus Napoca Construcţii ca şi subcontractor al întregii lucrării. De asemenea, echipa de implementare a proiectului, fiind vorba de un proiect european, a fost scurtcircuitată din sistem. Concret, jocurile şi decontările au început să se realizeze strict între executant, Napoca SA a lui Ioan Bene, via proeictant Romair şi responsabilul cu verificările şi conformitatea lucrării. Echipa de management, aşa cum au punctat procurorii DNA, a fost supusă constant la un tir de presiuni dintr-o parte a presei, dar, în primăvara lui 2014, arhitectul şef al CJ Cluj a sesizat faptul că dealul de la CMID, dispare, fiind dus de executant, Napoca SA, la alte lucrări ale sale.  Echipa de implementare a fost sesizată imediat şi s-a cerut instantaneu expertiza tehnică pe lucrare şi s-a depus o plângere penală pentru furt.

Mihai Petean

Citeste aici

Related posts