Florin Moldovan, despre semnificatia Tarotului, o lume dincolo de limitele mintii

Este dificil sa scrii despre lumea necuvintelor, a intelegerii tacerii. Acolo te regasesti ca fiinta, ca Om, si iata ca apare o senzatie de fericire inexplicabila. La Cluj-Napoca, un coleg de facultate, un bun inginer de calculatoare, face astazi lucruri incredibile, pe care e dificil sa le intelegi cu mintea. Sa incercam sa patrundem cu ajutorul maestrului, intr-o dimensiune in care probabil veti intelege multe :

 

Lucrare Ritualica si divinatorie

 

Odata ce studentul intelege principiile Cabalistice de baza din spatele Tarotului si a studiat simbolistica fiecarei carti , el sau ea sunt pregatiti sa foloseasca cartile in tehnici de meditatie, divinatie si ritual magic. Cu toate ca multi oameni se se gandesc la divinatie ca fiind primordiala folosire a cartilor de tarot , Ordinul Hermetic al Golden Dawn considera ca aceasta este cea mai putin importanta din aplicatiile Tarotului.Cea mai importanta utilizare a Tarotului este aceea a unei unelte magice care poate sa aduca aptitudini spirituale celui care il studiaza. Aceasta se intampla pentru ca fiecare carte de tarot este o oglinda a mintii umane. Meditand asupra unor carti specifice ajuta la acordarea studentului cu diferite aspecte ale mintii lui stabilind o legatura de comunicare intre constient si subconstient. In aceasta maniera dezechilibreaza personalitatea care a trecut neobservata, dar care a cauzat probleme, poate fi adusa in atentia individului prin studierea unei anumite carti. Aceste probleme pot fi abordate in mod constient, iar progresul spiritual inlesnit.

Aceasta ne aduce la primul scop al Magicianului care foloseste obiecte ritualice asemenea baghetelor, spadelor, cupelor, pentaclelor si ilustrari magice, cum sunt si cartile de Tarot, in ceremonii magice. Magicianul foloseste numeroase tehnici sa asceada prin numeroasele nivele interioare ale constiintei si a realitatii. Obiectele ritualice deja enumerate, impreuna cu tinuta ceremoniala si alte unelte de ridicare a constiintei ( tamaie, muzica, lumanari), toate servesc pentru a atrage fortele invizibile pe care le reprezinta si pentru a solidifica intentia ferma a Magicianului sa creeze un spatiu sacru, separat de lumea pamanteasca, unde el/ea  poate mai usor sa intre rezonanta cu Sinele Superior. Templul in care lucrarea magica are loc, corespunde cu Sinele Interior al Magicianului. Simbolismele complexe care sunt folosite in Ritual, cum sunt sunetele, culorile, numerele, cuvintele, imaginile si ideile, toate servesc la focusarea atentiei individului la scopul lucrarii. Scopul final al Magicianului este sa lucreze prin partile psihologice ale sufletului sau pentru a atinge spiritualitatea- cel mai inalt nivel unitar sau Sursa care se afla in spatele a tot ceea ce este. Magicianul face acest lucru, prin explorarea tuturor nivelurilor realitatii experimental- evoluand pe Copacul Vietii prin intermediul directei experiente personale.

Studiul, meditatia, ritualul, calatoriile astrale sunt toate elemente cheie pentru lucrul magic. Prima parte a acestei carti a implicat studiul Tarotului. Acesta este primul pas al cititorului si ceea ce dovedeste daca intentia de a invata sau nu este prezenta.Un intelect luminat este un mare avantaj dezvoltarii spirituale. Multi oameni studiaza doar Arcanele Majore ale Tarotului si neaga complet importanta Arcanelor Minore . In timp ce acestia cred ca stiu toate cartile “importante” , ei lucreaza de fapt doar cu o  jumatate a Copacului concentrandu-se doar pe legaturi lasand sephirele complet inafara. Aceasta este de asemenea adevarat pentru cei care fac ritual in fiecare seara, dar nu deschid niciodata o carte buna oculta sau nu se deranjeaza sa-si noteze rezultatele ce le au. Un bun Magician combina drama unui ritual cu o cantitate suficienta de studiu si de citit pentru a implica ambele parti ale creierului in misiunea dezvoltarii spirituale.

Meditatia este primul pas al ritualului.Adevarata meditatie este o idee Estica, desi stravechii Cabalisti au folosit tehnici similare. Este practica de a reduce la tacere vocile interioare ale mintii. Asta poate parea simplu dar nu este asa. Pentru a te relaxa cu adevarat si a da drumul vocilor interioare necesita multa practica, dar beneficiile succesului sunt marete. Considerati mintea ca si un bazin cu apa care reflecta Lumina Divina din Kether….cu cat mai calm devine bazinul, cu atat mai bine reflecta Divinul. Odata ce arta meditatiei a fost invatata, lucrul ritualic de orice fel se va imbunatati considerabil.

Cand facem orice fel de lucru ritualic sau meditatie serioasa, trebuie sa folosim intotdeauna un ritual de protectie. Oricand o persoana incepe sa studieze si sa practice orice aspect al magiei, aura lui/ei se “aprinde”in planul astral, atragand elementali sau entitati eterice ca si moliile la lumina lumanarii. Pentru a impiedica asta un ritual de protectie trebuie facut zilnic , pentru a curata aerul (ca sa spun asa) de energii neinvitate.

 

Tarotul ne oferă posibilitatea de a accesa lucruri esenţiale ascunse, neconștientizate sau neacceptate din subonştient și a le aduce la suprafaţă. Din acest motiv, tarotul este una dintre cele mai utilizate metode de activare și dezvoltare a capacităților extrasenzoriale de accesare a informaţiilor din structurile superioare și intangibile cu mijloacele fizice. Tarotul poate fi o ustensilă greu de marginalizat atunci când este pus în folosul dezvoltării personale, auto-cunoașterii, autoînțelegerii. Pentru că ele ca ansamblu reprezintă toate aspectele arhetipale umane (arcanele majore), categorii din viața fiecăruia precum: sentimentele, afectele, sănătatea, finanțele, dorințele, aspirațiile (arcanele minore 1- 10) dar și preceptele și procesele interioare (cărțile de curte). Aproape întotdeauna mesajele tarotului nu vor fi necunoscute celui care le consultă. Ci dimpotrivă, ele vor confirma lucruri deja știute, frământări interioare existente și care au nevoie de confirmări sau a fi scoase din interiorul persoanei și a fi afirmate sau spuse cu voce tare. Acest lucru este foarte evident atunci când se fac citiri la persoane total străine de cel care face citirea. Cu cei apropiati va exista todeauna suspiciunea că te foloseşti de cunoștințele și informațiile pe care le știi despre persoană, iar mesajul poate ajunge mai greu la sufletul persoanei care a cerut citirea. Acest lucru este valabil cu precădere atunci când persoana este sceptică asupra procesului divinatoriu.

Utilizarea serioasă a Tarotului permite unei persoane să vadă care ar fi repercusiunea acțiunilor, să ia în considerare aspecte ale vieții personale, acțiuni și oportunități cu o abordare sistematică și introspectivă care va duce la alegeri în cunoștină de cauza. Ceea ce ne face să trecem de la a recționa la a acționa, la a ne modela în modul dorit ne noi înșine ceea ce face ca utilizatorul tarotului să devină o persoană mai puternică, stabilă și în control. Cărțile de tarot sunt arhetipuri care ne ajută să ne modelăm atunci când lucrăm cu ele. Chiar dacă mesajele transmise sunt uneori aleatorii, despre viitor, valoarea și efectelor acțiunilor sau deciziilor noastre sunt un dar pentru procesul de auto cunoaștere, introspecție și explorare interioară datorat procesului de interpretare a cărților dintr-o citire. Mesajele pot avea o valoare incomensurabilă pentru cel care are inima și sufletul deschise pentru a se cunoste pe sine însuși. Cărțile, în special cele 22 de arcane majore, au conexiuni profund esoterice care au început a fi explorate doar din secolul 18. Cărțile de tarot au fost conectate cu multe domenii esoterice și mistice cum ar fi magia rituală, cabala, alchimie, astrologie. Nu se stie dacă aceste asocieri au dus la crearea pachetului de tarot sau aceste conexiuni au fost create mult mai târziu. Însă este cert faptul ca renumitul esoterist și ocultist Eliphas Levi a explorat și expus pentru prima dată legatura directă dintre tarot și cabala. Au mai fost înaintea lui alte persoane care au sugerat sau pomenit de aceste legături, dar Levi a fost acela care le-a oferit publicului iar sistemul tarot-kabala a devenit unul dintre modelele de bază pentru dezvoltarea și interepretarea tarotului. El este folosit extensiv în toate grupurile și organizatiile spiritual esoterice care se bazeaza pe cunosterea și tradiția vestică Există la ora actuală pachete de cărți aproape din toate tradițiile spirituale ale terei de la păgânism, druidism, la nativi americani și budiști sau bazate pe toate tipurile de mitologie cum ar fi egipteană, greacă, nordică și arturiană. Noi însă în cadrul tradiției esoterice vestice ne vom rezuma doar la Rider-Waite în acest curs. Acest pachet de cărți (Rider-Waite) este baza de dezvoltare pentru majoritatea pachetelor de tarot disponibile pe piaţă în ziua de astăzi. Experienţa cu acest set de tarot face posibil pentru cel care a asimilat acest deck să fie capabil să lucreze cu aproape toate celelalte pachete (mai multe de 80%) de tarot la prima vedere și fără a fi necesară o perioadă de acomodare și studiu separate pentru fiecare set de tarot.

 

Related posts