Florestiul nu e Codlea.Nici 300 de oameni nu se anunta la miting

18

O amendă de 40.000 de lei și promisiunea unei întâlniri cu toți factorii responsabili. Acestea sunt primele efecte ale protestelor și petițiilor unor cetățeni din Codlea (Brașov) împotriva unui poluator local. Protestul a îmbrăcat și o formă extremă, atunci când activistul Erwin Albu a vărsat ceea ce a denumit a fi ”zeamă de cadavre” pe ușa Prefecturii Brașov.

Cetăţenii municipiului Codlea au cerut, printr-o petiţie înregistrată la Instituţia Prefectului Judeţul Braşov, la Garda Naţională de Mediu şi la mai multe ministere, ca autorităţile să ia măsuri împotriva filialei locale a societăţii de ecarisaj Protan SA, a cărei activitate poluează de mai mulţi ani aerul din zonă, provocând disconfort locuitorilor.

La Protan Codlea se prelucrează tot felul de resturi animale rezultate în urma abatorizării, adică intestine, pene etc. În afara mirosurilor, se pare că o parte din reziduurile rezultate în urma procesului tehnologic ajung pe terenuri de la marginea oraşului, unde localnicii fac şi agricultură. Un astfel de episod de deversare a fost surprins şi pe camere de către un localnic.

Cetăţenii învită autorităţile la o plimbare prin zona Protan

În petiţia care a fost trimisă, printre altele, şi la Direcţia de Sănătate Publică, la Consiliul Judeţean şi la Primăria Codlea, se arată că „activitatea acestei firme afectează (cel puțin) prin poluare olfactivă cetățenii orașului într-o manieră insuportabilă, iar autoritățile competente nu iau măsurile ce se impun pentru a stopa acest calvar, societatea amintită obținând de-a lungul anilor numeroase derogări și păsuiri de la normele de mediu. Mai mult, observând indolența autorităților, Protan SA Codlea continuă o practică necontrolată cu adevărat de nimeni a deversărilor de materiale din procesul tehnologic în pârâul Vulcănița și pe câmpurile din proximitate, unele terenuri fiind folosite pentru agricultură, altele fiind adevărate mlaștini infecte, ceea ce provoacă mirosuri pestilențiale”.

Cetăţenii municipiului Codlea, dar şi cei din comuna Hălchiu, din vecinătate, cer acum o întâlnire de urgenţă cu instituţiile către care au trimis această petiţie şi invită autorităţile în vizită pe lângă Protan, pentru a constata pe propria piele situaţia. În paralel, a început informarea locală şi mobilizarea pentru eventuale acţiuni de protest, dacă autorităţile nu vor lua măsuri de urgenţă pentru oprirea poluării.

Protest extrem: cu „zeama de cadavre” pe uşa şi treptele Prefecturii

Nu ar fi prima dată când mirosul insuportabil i-ar scoate pe cetăţeni în stradă. S-a mai întâmplat şi în urmă cu doi-trei ani. De data aceasta însă, de „deliciile olfactive” au avut parte şi funcţionarii prefecturii, dar şi consilierii judeţeni, care le-au încercat pe propriul nas. Într-un gest de protest extrem, activistul civic din Codlea Erwin Albu a adus în urmă cu două săptămâni, la prefectură, câţiva litri de nămol colectat de pe terenurile din apropierea societăţii. După ce şi-a înregistrat la Prefectură o petiţie, a aruncat pe treptele şi pe usile instituţiei substanţa pe care al a numit-o „zeamă de cadavre”, iar mirosul se simte chiar şi acum.

Protestul de la Prefectură a venit după ce, cu o seară înainte, Erwin urmărise o cisternă care deversa un lichid urât mirositor pe un teren agricol de lângă Protan Codlea, pe care a filmat-o, apoi a sunat la 112, pentru a sesiza Poliţia. În mod ciudat, surpriza a venit atunci din partea proprietarul terenului, venit şi el la faţa locului, care a afirmat că are un contract semnat cu Protan SA. „Nu te interesează pe tine ce fac eu pe pământul meu. Dacă nu erau ăștia aici (polițiștii – n.r.), discutam altfel. Eu i-am pus să dea. Tu știi ce am scos eu producție anul asta? Du-te și fă altele! Mă bagi pe mine la belele… Am făcut contract cu ei”, a spus proprietarul în timpul discuției.

Amendă de 40.000 de lei pentru scurgeri de nămol din procesul de ecarisaj

Instituţia Prefectului a răspuns vineri petiţiei cetăţenilor care vor ca activitatea Protan să înceteze până când firma îşi va pune la punct toate măsurile de neutralizare. Prefectul Mihai Mohaci a anunţat că, la sfârşitul lunii august, comisarii Gărzii de Mediu au făcut un control în urma căruia au aplicat o amendă de 40.000 de lei, după ce au constatat că terenul limitrof staţiei de epurare de la Protan era plin de deşeuri de nămol rezultate din funcţionarea deficitară a instalaţiei de condensare, ca urmare a unei avarii. Acest nămol se pare că ar fi o sursă a mirosurilor insuportabile din Codlea. De asemenea, în răspunsul său, prefectul Mihai Mohaci a promis o întâlnire între cetăţeni şi instituţiile competente în acest caz.

Derogări peste derogări. Mirosul rămâne

Trebuie precizat că Protan a beneficiat de mai multe derogări din partea autorităţilor, până acum. În autorizația integrată de mediu revizuită în 12 ianuarie 2010 se prevedea că până în 31 iunie 2015 trebuie pus în funcțiune un nou sistem de preepurare a apelor uzare (al cărui cost a fost evaluat la 300.000 de euro, sumă căreia i se adaugă 10.000 de euro, costul aferent punerii în funcțiune). În 6 octombrie 2014, tocmai din cauza problemelor legate de mirosurile puternice, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a stabilit o reducere a termenului, cu 6 luni, respectiv până la 31 decembrie 2014. Solictarea a venit atunci din partea Administrației Bazinale de Apă Olt, care are în subordine Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Brașov. Ulterior, SGA Brașov a fost de acord cu amânarea termenelor de finalizare a lucrărilor la stația de epurare, pe care tot această instituţie le-a cerut! Primul termen cu care au fost de acord a fost iulie 2015, apoi s-a mai dat o derogare, de câteva luni.

Articol preluat de pe romaniacurata.ro