Filiera corupta a retrocedarilor Academiei Romane, din nou academician A.T. Bogdan

Romania Libera a declansat o puternica investigatie media legata de filiera corupta din Academia Romana.

DNA-ul a făcut un prim pas spre descâlcirea complicatelor fire ale corupției din jurul Academiei Române, prin punerea sub acuzare a unui acadamician, Bogdan Alexandru, pentru că ar fi creat prejudicii de 3,7 milioane de euro prin 20 de contracte subevaluate.

Academia Română a cerut în 2006 anularea titlului de proprietate emis de prefectul PSD-ist Gheorghe Martin prin care terenurile valoroase pe care le deținea în Constanța au fost compensate cu unele ieftine la Topalu. Forul intelectual a cerut împroprietărirea pe vechile amplasamente, acolo unde mai este posibil, pentru restul urmând să se ofere compensații materiale.

În mai 2007, mai multe decizii ale instanței au anulat parțial titlul de proprietate pentru Topalu emis de prefect. Însă cu puțin înainte de verdictul instanței, în martie 2007, Radu Mazăre a devenit brusc prietenos, acceptând ca Academia Română să fie “pusă în posesie cu celeritate” pe vechile amplasamente libere din orașul Constanța, însă cu un compromis, și anume ca Academia să accepte să nu mai primească o bună parte din terenuri, pe motiv că “n-ar fi îndreptățită”.

Era vorba 103 hectare, între care și cele 98 de hectare care aparținuseră de drept forului înalt, dar pe care gruparea Mazăre le dăduse lui Cristi Borcea& Co în 2004, pe faleză și în Portul Tomis. Dacă Academia Română le-ar fi cerut înapoi într-un proces în justiție, asta ar fi generat complicații legale pentru Radu Mazăre, fiindcă primarul PSD al Constanței le retrocedase unor personaje care nu aveau calitatea de moștenitori.

Academia Română a acceptat jocul infam, prin intermediul academicianului Alexandru Bogdan, președintele de atunci al Fundației Patrimoniu, care s-a prefăcut că dreptul instituției asupra acelor terenuri nu există și s-a angajat prin semnătura sa să nu deranjeze pe viitor Primăria Constanța cu vreo cerere de chemare în judecată pentru cele 98 de hectare, dacă nu vor apărea noi elemente care să probeze dreptul de proprietate al Academiei. Dovada, semnată de academicianul Bogdan, e prezentată într-o investigație a Centrului de Investigații Media.

Pe terenurile retrocedate totuși Academiei Române, s-a petrecut ceva bizat în vara lui 2008. În loc să ia înapoi proprietățile, secretarul general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman, în mod inexplicabil a preferat să vândă pe nimic drepturile litigioase pentru majoritatea terenurilor pe care instituția mai trebuia să le primească în Constanța și Ovidiu. Ioan Păun Otiman a cedat drepturile așa zis litgioase (în fapt nu era vorba de nici un litigiu) către un personaj cu legături penale pe nume George Jipa, partener tradițional de afaceri al lui Sorin Vișenescu, un speculant imobiliar controversat, pe care secretarul general îl cunoștea din trecut.

În schimb. dreptul litigios pentru Insula Ovidiu nu a fost vândut de Academia Română, conform declarațiilor unui director cu state vechi al unei direcții importante din instituție. Însă, deși au trecut 7 ani de la acel moment, nu și-a cerut titlul de proprietate nici până azi.

P.S. Această anchetă se referă doar la proprietățile Academiei Române din Ovidiu și Constanța și nu face nici un fel de referire la combinațiile cu terenurile Academiei Române din Mangalia, Murfatlar și alte localități de pe raza județului Constanța.

Investigatii complete :

  1. http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/serial-nou-rl–academia-romana-a-coruptiei–episodul-i–terenuri-de-500-000-000-de-euro–salvate-in-ultima-clipa-412301
  2. http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/academia-romana-a-coruptiei–tipografia-coresi–sfasiata-de-o-grupare-apropiata-ministrului-culturii–ii–413007
  3. http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/sala-dalles–aruncata-la-rechinii-imobiliari-416357
  4. http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/serial-rl–cum-ajungi-milionar–afacerile-imobiliare-controversate-414667

Related posts