Fermierii intra in greva foamei din 16 august

 

SE PREGĂTEȘTE UN NOU PROTEST. După cum merg plățile este foarte probabil să reluăm GREVA FOAMEI pe data de 16.08.2016, spune fermierul Costel Caraș, vicepreședintele Holstein.Ro, fermierul care a stat două zile și două nopți în greva foamei, în fața Ministerului Agriculturii.

Fermierul mai spune că-i așteaptă pe agricultorii nemulțumiți și care vor să recurgă la această formă extremă de protest să-l contacteze. Costel Caraș a intrat pe 1 august 2016 în greva foamei, în fața Ministerului Agriculturii. Și-a dus acolo un scaun pliant, o umbrelă, o geantă frigorifică în care a pus apă și-n ziua în care Bucureștiul a fost topit sub o arșiță năucitoare, fermierul nu s-a clintit de sub ferestrele funcționarilor Ministerului Agriculturii.

În aceeași zi, fermierului i s-a alăturat și Adrian Vlad, un crescător de vaci de lapte din Stoenești, Argeș. Peste câteva ore, tot în aceeași zi, și Dumitru Grigorean, liderul Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, abia ieșit de la negocieri cu secretarul de stat Daniela Giurcă, din Ministerul Agriculturii, s-a oprit la poartă și a intrat și el în greva foamei. În următoarea zi, fermierul Paul Cristescu, crescător de vite de carne din Caraș Severin s-a alăturat grupului de greviști.

Fermierii greviști au cerut, în primul rând, să le fie plătite crescătorilor de animale subvențiile în termen de 10 zile. Ministrul Achim Irimescu, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Nicolae Horumbă și reprezentanții dezvoltatorului sistemului informatic APIA, SIVECO, și-au asumat ziua de 15 august 2016 ca termen final pentru plata integrală a tuturor subvențiilor din zootehnie.

Promisiunile se văd doar pe hârtie, nu și în conturi. APIA îi livrează zilnic fermierului Costel Caraș documente care arată situația la zi a plății subvențiilor. Din păcate, sumele nu se regăsesc în conturile agricultorilor.

Până miercuri seara, la ora 22, au anunțat că reiau greva foamei din data de 16 august 2016 fermierii Costel Caraș și Dumitru Grigorean.

Related posts