Dreptate pentru jurnalistul german Christian Gesellmann, agresat in Piata Victoriei

Jurnalist agresat in timp ce isi facea meseria, de nationalitate germana, la Bucuresti. Ministrul Camelia Dan sa cerceteze acest aspect sau sa plece !

UPDATE ieri: Pe la 6:30 l-au mutat la secția de Poliție 2 din Băneasa și, cu puțin timp în urmă, au început să-i chestioneze pe cei reținuți, arata Valentina Nicolae, pe contul unei retele de socializare.

După miezul nopții, prietenul meu, jurnalistul german Christian Gesellmann, a fost prins într-o ciocnire dintre jandarmi și huligani. Jandarmii l-au lovit peste picioare de câteva ori și l-au băgat într-o dubă pentru că a refuzat să șteargă filmările de pe telefonul mobil.

Christian filma de aproape conflictul, dar nu avea legitimația de presă la el și nu vorbește română. Inițial a crezut că este într-o secție de poliție, pentru că nu i s-a spus unde se află, însă share location-ul pe care mi l-a trimis arăta adresa DIICOT.

Colegii mei de la Casa Jurnalistului au mers la DIICOT ca să afle mai multe detalii. Era plin de dube de jandarmerie acolo, iar un agent de la intrare le-a zis că sunt mai mulți oameni reținuți și cel mai devreme le dă drumul la 7-8 dimineața, după ce îi audiază un procuror.

Christian mi-a scris că a stat de vorbă cu câțiva tipi, care au fost săltați la fel ca el – pentru că erau prin zonă. Și ei au fost bătuți, dar p-ăia bătuți bine îi țin în altă cameră. Unii plâng.

Deocamdată e bine, i se dă apă și are acces la un automat de cafea. Doar că n-are voie să folosească telefonul și nu-i spune nimeni cât o să-l mai țină acolo. În plus, l-au pus să semneze un proces verbal în care scria că au fost toți imobilizați în Piața Victoriei, unde a fost scandalul mai mare. În video-ul filmat de Christian se vede, totuși, clar că el este pe Calea Victoriei, departe de locul unde au fost bătăile.

Christian a fost reporter la Freie Presse, unul dintre cele mai mari ziare din Germania și acum scrie pentru Krautreporter, Casa Jurnalistului și alte publicații din Europa. A făcut reportaje din China, Afghanistan, Ucraina, Rusia și Balcani.

Este un abuz să agresezi și reții un jurnalist în timp ce-și face meseria. Scriu statusul ăsta pentru că mi-e teamă pentru el și trag nădejde că, dacă află mai multă lume ce s-a întâmplat, asta o să-l ferească de abuzuri ulterioare.

So, I’m back at home and all well. After being detained for ten hours, the police declared me a witness and let me go. The gendarmes at Diicot station were pretty human and friendly. The 19 guys who were detained with me were released and declared witnesses as well, but had to hand over their phones and some of them had been beaten during their arrest. Quite a long night for everybody. Thanks for Your support! Let’s not forget what this was all about in the first place. ❤️
#protestlaguvern
#noviolence
#againstcorruption