DNA, nu Soros, este cosmarul lui Dragnea

Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu, luni, intr-un nou dosar penal in care a fost inceputa urmarirea penala in rem pentru infractiuni asmilate coruptiei, „in legatura cu alte aspecte” continute in investigatia jurnalistica publicata joi de Rise Project.

„La data de 10 iulie 2017, procurorii anticoruptie s-au sesizat din oficiu in legatura cu alte aspecte continute in investigatia jurnalistica, publicata la data de 6 iulie 2017 (altele decat cele precizate in comunicatul nr. 690/VIII/3/7 iulie 2017), existand indicii cu privire la savarsirea unor infractiuni asimilate coruptiei”, spune DNA, intr-un raspuns transmis AGERPRES. 

DNA mai precizeaza ca in acest moment este inceputa urmarirea penala doar cu privire la fapta („in rem”). „Aceasta etapa nu are caracterul formularii unor acuzatii impotriva unei persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual in care se pot strange primele probe cu privire la o anumita fapta”, adauga DNA.

Rise Project a publicat joi un raport atribuit DGPI („Nota privind aspecte care afecteaza climatul socio-economic al judetului Teleorman”), care descrie o „retea infractionala compusa din persoane cu putere de decizie in judet”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene si guvernamentale. In acest document, Dragnea este prezentat drept „detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”. Dragnea sustine ca habar nu are ce sunt alea „actiuni la purtator”. Este, desigur, doar o „coincidenta” faptul ca fiul sau  a decis ca ferma pe care o detine in Salcia din Teleorman sa aiba actiuni la purtator.

Rise Project a scris ca raportul, care in prezent s-ar afla in arhiva DGPI, vorbeste despre afacerile cu bani publici ale gruparii, despre zeci de licitatii, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrari fictive, donatii suspecte la partid, cercuri relationale si de influenta.

Vineri, DNA a anuntat ca „o parte dintre aspectele continute in investigatia jurnalistica publicata” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul Directiei. Dosarul a fost constituit pe baza de sesizare din oficiu, procurorii dispunand in 19 februarie inceperea urmaririi penale in rem pentru infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei. Totodata, DNA preciza ca dupa inceperea urmaririi penale au fost solicitate informatii inclusiv de la autoritatile din Brazilia.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a respins, luni, informatiile prezentate de Rise Project privind legaturile sale cu firma Tel Drum, afirmand ca nu are actiuni la purtator si nici nu se afla „in spatele” ei, fapt demonstrat de mai multe dosare deschise si in cazul carora a fost dispusa neinceperea urmaririi penale.

Liviu Dragnea a contestat si informatiile privind afacerile sale in Brazilia si a sustinut ca totul a pornit de la George Soros, care este, in opinia sa, „un personaj malefic”.