Diversiunea maghiara a placutelor bilingve si capitala europeana a culturii

Sunt ultimul care sa ii sufle in partea dorsala lui Emil Boc, stiti asta. Nu ne-am inteles si nu am avut relatii cordiale niciodata. Legat de placutele bilingve, cred ca a procedat legal aici.

Sunt roman, simplu, fara a fi mandru sau a face caz de asta, si nu-mi place zgandareala ungureasca.

Mai nou, s-au revoltat ungurii din nou ca nu scrie Cluj-Napoca in limba lor la intrarea in Cluj-Napoca. Probabil ca o sa scrie atunci cand si la intrarea in Debrecen o sa se traduca numele orasului in limba romana.

Eu doresc sa le reamintesc ca sunt cetateni romani, iar derapajele de acest gen sunt o instigare la ura pe criterii etnice. Atata timp cat justitia s-a pronuntat pe o problema, du-te si sopoteste in limba pe care o cunosti, ce vrei. Dar nu-mi spune mie, ca-ti cobor calendarul crestin ortodox.

La mine acasa sunt majoritar, legea e sfanta si nu-mi dati voi, indicii pretioase ce sa hotarasca un judecator roman in tara noastra. Nimeni nu e mai presus de lege, sa va fie clar.

Wien este o adevarata capitala a culturii, in care intre 29-31 august se mananca Verdi pe paine. Nici o voce nu cere insa, amplasarea placutelor intr-o alta limba, care nu este de circulatie internationala. Iar Ungaria nu are asemenea pretentii sper, fiindca e putin mai mare ca si Ardealul, iar in cateva ore o strabati toata. cu masina.

N-am pierdut titlul de capitala europeana a culturii din cauza placutelor, ci a unui management al orasului de extrem de slaba calitate, de lipsa de viziune, management al resurselor umane care si-au pus amprenta pe acest proiect.

Nu in ultimul rand, subfinantarea culturii, a invatamantului, lipsa unui proiect pe 20 de ani a dus la depunctarea orasului pe care il iubim toti.

In alta ordine de idei, nu poti sa ceri cuiva sa uite masurile pe cultura ale guvernului Boc.

Iar eu voi iubi Clujul indiferent ca este sau nu capitala culturala. Fara sa-mi fac un titlu de patriotism local din asta.

 

Related posts

  • Gyula Plesa

    d’auzi, majoritarule….in Debrecen romanii, daca sunt, au migrat acolo in ultimii 10-20 de ani – maghiarii din Cluj sunt migrati in zona asta din 996…alta treba – consiliul local CJ a votat sa puna tablite acum 10 ani – ordonanta nu s-a pus in practica – acum, cica, acea decizie nu mai e actuala…asa si, sa facem comparatii intre Viena si Cluj pe tema minoritatilor – la Viena ce mai mare minoritate este cea Sarba – aprox 5% din total…la Cluj maghiari sunt 16% din total…altceva? Aici nu e vorba sa ne uitam la numere, si sa respectam la sange ce scrie legea…oricum…peste 50 de ani nu o sa mai fim in zona – o sa va fie mai bine atunci – aveti putina rabdare

    • Horia Cristea

      Eu m-am nascut in 66, nu am trait in secolul trecut. Nu stiu cati maghiari sunt in Cluj, nu fac diferenta intre maghiari, germani sau alte nationalitati. Sunteti unii minoritari ca tine care aveti insa idei fixe, si vise. Ramai cu ele…