De ce florestenii, chiar daca se deschide ferma, nu pot fi acuzati de zoofilie

Desi  autoritatile Statului Roman  au fost sesizate de situatia apropierii mult prea  intime, la numai 11, 3 m intre cele 33.000 de gaini si cei 33.000 de floresteni inregistrati oficial, ulterior, problema unui concubinaj iese din discutie a priori, desi pe site-urile de socializare se face o dezbatere serioasa pe acest subiect.

Chiar daca o gaina ar scapa accidental de la taiere si ar zbura peste gardul fermei, iar un jurnalist mult prea turmentat ar confunda-o cu o bamby de peste 18 dar nu mai mult de 20 de ani, totusi mirosul ar da de gandit jurnalistului inainte de a trece la fapte. 

Deci, inca un pic si vom mirosi toti florestenii la fel.

Romanul a glumit, ori de cate ori a trait necazuri. Trecand peste gluma, totusi iata ca probele olfactometrice sunt reglementate si inca serios in Romania. 

Directiva mirosurilor are ca referential:

SR EN 13725:2003

Calitatea aerului. Determinarea concentraţiei de miros prin olfactometrie dinamică

Acest standard specifică o metodă pentru determinarea obiectivă a concentraţiei de miros a unei probe gazoase, prin utilizarea olfactometriei dinamice cu evaluatori umani şi determinarea vitezei de emisie a substanţelor mirositoare provenite de la surse punctiforme, surse de suprafaţă cu evacuare în exterior şi surse de suprafaţă fără evacuare în exterior.

(se poate achizitiona de la ASRO sau CCIAT; 105+TVA ron)

Masurarea emisiilor EN 13725 , standard ce aduce in discutie olfactometrele  care :

  • Efectueaza o monitorizare zilnică a emisiilor de miros a operatiilor agrozootehnice
  • Determina contribuția sursei de miros
  • Evaluaeaza impactul emisiilor de miros asupra rezidenților vecini
  • Determina eficacitatea atenuarii mirosului de-a lungul timpului
  • Conformității emisiilor Monitor
  • Verifica rezultatele de laborator și predicția modelului de dispersie
  • Efectuarea de screening Panelist

Măsurările periodice ale emisiilor de la surse staționare sunt utilizate pe scară largă, în special acolo unde nu sunt disponibile, pentru instalarea permanentă, sisteme automate de măsurare sau atunci când sistemele de măsurare automată sunt considerate necorespunzătoare din motive tehnice sau datorită costurilor. Aceste utilizări ale măsurărilor emisiilor de la surse staționare, efectuate în scop de reglementare, includ: – măsurări pentru determinarea conformității cu valorile limită ale emisiilor; – etalonarea sistemelor de măsurare automată; – testarea pe teren a sistemelor de măsurare automată pentru evaluarea de conformitate; – studii de acceptare pentru noi planuri de reducere a poluării și – determinarea factorilor de emisie pentru utilizarea în comercializarea certificatelor de emisii şi raportarea înregistrărilor (factorii de emisie se calculează pentru produs în funcție de anumite caracteristici ale acestuia: de ex. % carbonați, pierderea la calcinare etc., iar pentru combustibili în funcție de % carbon, putere calorifica etc. Se pot utiliza măsurările atunci când se calculează emisiile de gaze cu efect de seră prin metoda de măsurare, conf. Deciziei 2007/589/CE). Conform rezoluției celei de-a 21-a Adunări Generale a EA din mai 2008, începând cu 1 Noiembrie 2009, OEC care efectuează măsurări pentru emisii de la surse staționare, pe lângă cerințele SR EN ISO/CEI 17025:2005 trebuie să îndeplinească și cerințele SR CEN/TS 15675:2009 Calitatea aerului – Măsurarea emisiilor de la surse fixe. În acest domeniu al măsurării emisiilor de la surse staționare, eșantionarea in situ și analiza în laborator sunt două activități diferite efectuate, în general, de două echipe diferite care pot să nu aparțină aceluiași laborator. În scopul conformării cu art.4.5. din SR EN ISO 17025:2005 în cazul în care cele două activități nu sunt efectuate de același OEC, trebuie să se identifice explicit contractorul si subcontractorul.  Bio-filtrele pot fi folosite pentru curăţarea aerului. Principiul este acela că aerul care iese dintr-un sistem de adăpost pentru animale este presat printr-un material precum compost, turbă, cânepă mărunţită sau ulei de cocos, paie sau hârtie, activitatea microbilor reducând mirosul cu 80-90%. Filtrul 2 trebuie totuşi prevăzut cu o suprafaţă mare, în condiţiile în care 1 m de filtru curăţă de obicei 50 – 150 3 3 m aer pe oră, iar sistemul de ventilaţie trebuie să îndepărteze până la 6 m aer/oră/kg pasăre.

Asta vi se pare pamflet ?!