Daca e pe bani, sa fie primit. Irakul si Arabia Saudita reiau relatiile oficiale dupa 25 de ani

RIYADH (AFP) – Arabia Saudită și Irakul urmează să lanseze o comisie comercială comună, a anunțat luni cabinetul saudit. Aceasta reprezinta un semnal important de dezghețare a legăturilor oficiale dintre cei doi vecini.

„Cabinetul a decis să aprobe înființarea Comisiei coordonatoare saudi-irakiene și să delege ministrului saudit al comerțului și investițiilor să semneze în numele regatului”, se afirma intr-o declarație a oficialilor sauditi citata de agenția de știri a statului saudit (SPA).

Cele două țări  nu mai au relații diplomatice de aproximativ 25 de ani. Ele au fost întrerupte după invazia Kuwaitului, in 1990, de catre Saddam Hussein. In primul razboi din Golf Arabia Saudită a servit drept tbaza de lansarea a atacurilor americane asupra armatelor irakiene aflte in Kuwait.

Intre paranteze fie spus, la vremea rerspectiva, a primului razboi din Golf, Arabia Saudita a acceptat pentru prima oara in istorie trupe straine si ne-musulmane, adica americane, pe teritoriul sau ceea ce a condus la atacurile ulterioare ale Al Quaeda din 9 septembrie 2001. De notat ca inainte de a accepta operta americana, regatul saudit a refuzat oferta lui Bin Laden de a apara tara cu trupele saudite care luptasera in razboiul din Afganistan de partea talibanilor impotriva rusilor.

Sauditii au acceptat, la vremea respectiva, oferta americana pentru ca se temeau ca dupa Kuweit, Sadam va intra in Arabia Saudita. Pentru „favoarea” facuta de americani sauditii au platit toate cheltuielile trupelor americane din acel razboi. Acesti bani ii dorea Bin Laden si, pentru ca i-au fost refuzati, sauditii preferandu-i pe americani, Al Quaeda a declansat terorismul in toata lumea.

Arabia Saudită și Irak, cei mai buni doi producători ai OPEC, au suferit o lovitură serioasă atunci când prețul petrolului s-a prăbușit.

Primele semne de imbunatarire a relatiilor intre Riyadh și Bagdad au aparut în iunie, când prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a vizitat regatul saudit dupa care au urmat de o serie de vizite ale unor înalți oficiali.

Ministrul irakian al energiei, Jabbar al-Luaybi, și omologul său saudit, Khalid al-Falih, au anunțat că vor întări angajamentul lor față de reducerea producției de petrol și au promis că vor asigura coordonarea politicilor petroliere ale națiunilor lor. Membrii OPEC și non-OPEC s-au angajat să reducă producția în efortul de a stabiliza prețurile de pe piață.

În timp ce Arabia Saudită și-a îndeplinit limitele de producție în iulie, Irakul a făcut doar o treime din reducerea pe care a promis-o, potrivit unui raport publicat de Agenția Internațională pentru Energie.

Moqtada al-Sadr, care a condus o miliție care a luptat împotriva ocupației americane a Irakului, a făcut o vizită rară în Arabia Saudită, un aliat regional al Washington-ului.

Reavigorarea legăturilor se face într-o perioadă de criză diplomatică in Golf, după ce Arabia Saudită a tăiat toate legăturile cu Qatar-ul în iunie, acuzând emiratul de susținerea extremismului islamist și de cooperare cu Iranul șhiit. Dupa cum se stie Irakul este insa si el tot șhiit

De fapt, batalia cu Qatarul este tot pe bani si influenta regionala avamd in vedere ca micul regat (Quatar) este cel mai mare exportator mondial de gaz natural lichefiat si detine in proprietate postul de televiziune Al Jazeera cel mai popular post de limba araba din lume.