Cum sa ne spiritualizam toate activitatile

De ce as face asta ? Imi ia cateva minute. Timpul. Iluzia. Cauza ? Efect ? Timp  liniar sau fractal ?

Mama, de ce alearga norii ?

*  *   *

Multi isi imagineaza ca pentru a fi spiritualizat, trebuie sa se consacre meditatiei si rugaciunii. Nu, indiferent de munca, chiar spirituala, devine extrem de prozaica cand nu introducem in ea o idee sublima, un ideal superior si invers, indiferent de munca prozaica poate fi spiritualizata daca stim sa introducem in ea un element divin.
Spiritualitatea nu consta in a refuza orice activitate fizica, materiala, ci a face totul in vederea luminii, prin lumina si pentru lumina. Spiritualitatea este stiinta de a utiliza orice munca pentru a ne inalta, a ne armoniza, a ne lega de Dumnezeu. Oricare ar fi ocupatiile noastre, chiar numai pentru 1-2 minute, trebuie sa va obisnuiti sa restabiliti de mai multe ori pe zi legatura cu Dumnezeu. Nu durata concentrarii conteaza ci intensitatea ei. Va veti concentra astfel un moment, apoi va veti opri; putin mai tirziu va veti concentra iar un moment, etc…
Daca va exersati, sa restabiliti constant legatura cu Dumnezeu, veti reusi in tot ce veti intreprinde, mult mai bine ca inainte. Cand ne legam de Dumnezeu inainte de fiecare activitate, fiecare ocupatie, Eternitatea isi pune pecetea pe tot ce facem. Trebuie deci sa va legati constant de El, oriunde ati fi, numai astfel fiecare dintre actiunile voastre se vor impregna de o influenta celesta…
Faceti exercitiul urmator: la fiecare ora, pronuntati formula:
“Glorie Tie, Doamne!” si indreptati-va gandul catre Dumnezeu. Incepeti sa faceti acest exercitiu, de 12 ori pe zi, consultandu-va ceasul. Mai tarziu, cand va deveni obisnuinta, va fi pentru voi atat de pretioasa incat nimic nu va putea exprima bucuria pe care aceasta formula v-o aduce.
Cand mergeti, puteti pronunta, schimband succesiv piciorul drept si piciorul stang: intelepciune, iubire… intelepciune, iubire…
Cand spalati vasele, cand maturati etc, puteti spune: “Doamne, asa cum spal aceste farfurii, spala-mi sufletul”… “Cum curat aceasta podea, curata-mi inima de impuritatile sale”… etc. Indiferent de sarcina pe care o indepliniti, va puteti lega de iubire, de intelepciune, de adevar pentru ca aceste principii sa participe la activitatile voastre dandu-le viata. De exemplu, in timp ce mancati, spuneti: “Mananc prima inghititura pentru iubire, a doua pentru intelepciune, a treia pentru adevar”… Cand va imbracati dimineata, pe masura ce va luati cate un vesmant, spun “Pentru iubire, pentru intelepciune, pentru adevar… si nu va strica daca adaugati: pentru puritate… pentru dreptate… pentru fericire…”
Gandul fiind ocupat cu aceste virtuti, declansati forte sublime care pun la lucru. Cand preparati un pranz, gesturile voastre sa fie magice. Puteti deci prepara mancarea spunand: “Iata iubirea, iata intelepciunea, iata adevarul” si cel care va manca aceasta masa va fi iluminat.
Cand atingeti sau deplasati obiectele, faceti-o ca si cand tot corpul este gata sa cante si sa danseze si veti vedea ca armonia gesturilor voastre se va reflecta asupra voastra toata ziua. Oamenii dau lovituri de picior mobilelor, trantesc usile, arunca scaunele, fara a intelege ca modul in care el face aceste lucruri il aduce in aceasta stare. Dar incercati intr-o zi cand sunteti nervos, coleric si spuneti:” Ah! este momentul de a face exercitiile” si luati atunci un obiect, daruiti-i cateva mici dezmierdari, chiar apa, cu gentilete, si in acel moment veti simti deja ca transformati ceva in voi, ca va schimbati curentele.

 din Omraam Mikhael Aivanhov – Reguli de Aur