Cridvov, o mostenire cu tenta portocalie

seplecan-3-300x225

Descindere DNA la Cridvov, in Cluj-Napoca, astazi dimineata. 18 milioane lei prejudiciu. Va mirati ? Doar atat ?

În vara lui 2015, procurorii DNA au început urmărirea penală “in rem” în cadrul contractului drumului Răchițele-IC Ponor.

În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, traseu cu o lungime de 20,5 kilometri, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. Valoarea totală a proiectului se ridica la suma de 75,8 milioane de lei. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea SC MBS Group SRL-SC Alfa Rom SRL-Nemzetkozi Betonut Kft Ungaria. Lucrările de execuţie s-au desfăşurat în perioada august 2009-noiembrie 2012, însă nu au fost finalizate.

MBS Group aparţine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy. Numele lui Silagy apare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun că acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la începutul lui 2013.

Între constructor şi beneficiar (CJ Cluj) au apărut numeroase neînţelegeri legate de suplimentarea valorii lucrării, care au dus în 2013 la rezilierea contractului. CJ a cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate şi în urma prezentării concluziilor acesteia, care arătau că ar fi fost făcute lucrări care nu au respectat standardele de calitate cerute, a depus şi o sesizare la Departamentul de Luptă Antifraudă şi la Direcția Națională Anticorupție.

In 20 noiembrie 2015, cei de la CNADNR au fost prevăzători pentru că au atribuit şi contractul de deszăpezire pentru drumurile din administrarea DRDP Cluj. De data aceasta s-a organizat o licitaţie în cadrul căreia au fost depuse trei oferte. Cum două au fost declarate neconforme, 10.362.693,50 de lei, fără TVA, au fost ”dedicaţi” firmei Cridov, în situaţia în care valuarea estimată a contractului fusese de 12.618.497,02 de lei, fără TVA. Societatea este deţinută şi administrată de Mureşan Cristian şi Pop Daniel Gheorghe.

Floresti, remember Ioachim Vancea

24 octombrie 2011, ora 15.00, o şedinţă extraordinară de Consiliu Local. Pe ordinea de zi sunt trecute trei proiecte de hotărâri, dintre care unul le propune consilierilor locali aprobarea unui credit bancar pentru achitarea lucrărilor de asfaltare pe…fonduri europene!

 Ioachim Vancea incearca a le impune consilierilor locali aprobarea încheierii unui contract de împrumut în valoare de 2 milioane de lei, pe o perioadă de 4 luni de zile (noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie), pentru achitarea unor facturi catre TCM Nord SA via SC Cridov SRL. Pentru ce? Pentru executarea lucrărilor de asfaltare pe  EUROPENI, MĂSURA 3.2.2., F.E.A.D.R. Ioachim Vancea a încercat să joace tare şi să obţină împrumutul pentru achitarea unor datorii care nu aparţine nici unui locuitor a acestei comune.

De menţionat:

a) Conform contractului încheiat firma executantă (TCM Nord SA via SC Cridov SRL) nu s-a incadrat în termenul de execuţie şi Primăria Floreşti a plătit o penalizare de 40.000 de euro. De ce a plătit Primaria Floreşti şi nu firma executantă?

b) Există o Scrisoare de Garanţie! De ce nu este accesată?

c) Ce face Curtea de Conturi?

Licitaţia Primăriei Floreşti privind atribuirea lucrărilor de modernizare a drumurilor şi extinderea reţelelor de canalizare a inceput in mandatul Vancea Ioachim. Câţiva dintre constructori s-au plâns, înainte ca procedura să se deschidă, de faptul că deja se ştie cine este câştigătorul. „Aşa cum societatea Cridov a câştigat şi până în prezent cele mai importante lucrări în Floreşti, tot la fel va câştiga şi de data aceasta. Pentru că, aşa cum a fost întocmit caietul de sarcini, este absolut evident pentru toată lumea că numai această firmă va avea acces”, au susţinut constructorii, sub protecţia anonimatului.  În schimb, susţin ei, societatea Cridov, care mai are câştigate şi alte contracte mari în Floreşti, ar urma să aibă câştig de cauză şi de această dată. Primarul Ioachim Vancea respinge toate aceste acuzaţii, motivând că e foarte normal ca acest contract să fie atribuit după alte criterii decât „preţul cel mai mic”.

Deocamdata, atat…promitem sa revenim !

Despre Autor