Confesiunile complete ale unui director APIA -serial-

Am venit in APIA in ianuarie 2013 renuntand la functia de Prodecan a Facultatii de Horticultura din cadrul USAMV Cluj. Eram obisnuit cu mediul academic, fiind inconjurat  in fiecare zi de oameni de bun simt si de multi tineri frumosi. Satisfactia era enorma cand vedeam cum acesti tineri evolueaza de la un an la altul, ajungand sa-si infiinteze propriile afaceri la terminarea facultatii, in domeniul in care ii pregateam. Am venit in APIA cu bratele deschise si cu cele mai bune ganduri, dorind sa pun umarul la dezvoltarea agriculturii clujene, bazandu-ma pe expertiza pe care o aveam in domeniu. Nici macar o secunda nu m-am gandit ca voi ajunge in situatia de azi.

Am vazut cum poti fi mintit in fata de colegii tai cu zambetul pe buze, am vazut ce inseamna rautatea dusa la extrem, am vazut dedesubturile luptei pentru putere, am vazut multe… Daca stau si fac o retrospectiva ma ingrozesc efectiv. 

Cu toate astea trebuie sa recunosc ca am intalnit si niste oameni extraordinari de o calitate umana si profesionala de necontestat. Am cunoscut oameni care la 50-60 de ani sunt in stare sa-si dea sufletul in institutie doar pentru ‘a-si platii fermierii’, am cunoscut tineri plin de elan si energie, dornici sa invete cat mai multe si cat mai repede.

Faptul ca 11 ani am lucrat in mediul universitar si am intalnit foarte multi oameni m-a ajutat enorm. Si uite asa am ajuns sa-i cunosc pe toti. Din pacate, unii dintre ei nu au putut sau nu au vrut sa ajunga sa ma cunoasca pe mine. Nu e usor sa coordonezi activitatea a 121 de persoane din toate categoriile de varsta si din toate mediile sociale, unii fosti primari, altii fosti directori. Majoritatea au lucrat toata viata lor la stat, foarte putini fiind cei care au venit din privat. 

Am sustinut promovarea unor persoane capabile si energice in functii de conducere, am sustinut angajarile pe criterii STRICT profesionale, am impus un anumit ritm de lucru si un anumit standard calitativ, am cerut respect fata de fermieri. Va marturisesc ca nu a fost usor, dar am rezistat tuturor presiunilor si interventiilor pe care le-am avut.

Dupa trei ani si jumatate am ajuns sa fiu tarat la Comisia de Disciplina la Bucuresti, sa-mi platesc avocati cu mii de euro, sa fiu terfelit in presa impreuna cu familia mea, sa vad toti oamenii din jurul meu cum trebuie sa inghita injuriile unor semi-analfabeti. Am aflat ca e o crima sa angajezi tineri in sistemul de stat, ca e moralmente de netolerat sa promovezi oameni capabili, am aflat cat e de simplu si normal pentru unii sa incerce sa-ti distruga viata si cariera, am realizat ce simplu se intocmeste o nota de control la comanda si cat de razbunatori pot fi cei la care le strici ‘mersurile’. 

Incepand cu luna martie institutia APIA Cluj a fost supusa unui adevarat tir de controale in numar de 6: Corpul de Control MADR, Curtea de Conturi, Echipa mixta MADR-APIA Central, Auditul APIA Bucuresti, Antifrauda APIA Bucuresti, Corpul de Control ANFP. Sa nu credeti ca au stat una sau doua zile. Tuturor le-a placut la Cluj si au stat cate o saptamana. Toti s-au comportat normal, conform statutului de functionar public si ii felicit pentru asta, mai putin dl Iacob Aurel de la Corpul de Control MADR care s-a comportat intr-un mod execrabil demonstrand ca este o rusine pentru statutul pe care-l avea. Toate aceste controale au inceput de la faptul ca mi-am permis sa evaluez corect un functionar public cu functie de conducere, un om care nu a stiut altceva decat tabla adunarii la Cluj si tabla impartirii la Bucuresti. Sunt convins ca rezultatul acestor controale va demonstra faptul ca toate sesizarile facute de acest personaj sub-mediocru au fost neintemeiate si neadevarate. Dar pana una alta toata activitatea institutiei a fost complet bulversata, consumul de energie a fost enorm, sanatatea tuturor a fost afectata din cauza stresului si a oboselii, viata de familie a iesit din calcul si, nu in ultimul rand, s-au cheltuit foarte multi bani din bugetul de stat. Oare cine poate sa evalueze toate aceste pierderi? Oare cine va raspunde pentru toate aceste minciuni?

M-am bucurat mult cand atat Dl Ciolos cat si Dl Irimescu faceau declaratii privind imbunatatirea modului de evaluare a functionarilor publici, dar cred ca m-am bucurat degeaba. Am avut curajul sa nu accept calificativul de ‘Foarte Bine’ pentru toti angajatii si-l voi avea in continuare indiferent de numarul de procese in care voi fi tarat. Oricum, am ajuns sa merg la Tribunal ca si la cinematograf.

Am refuzat pana acum sa fac publice anumite lucruri doar din simplul considerent ca sunt adeptul ‘spalarii rufelor in familie’. Am indurat toate jignirile care mi-au fost aduse si i-am rugat pe toti ceilalti sa nu bage in seama niste comentarii de cea mai joasa speta din presa on-line. Insa cred ca totul are o limita… Nu mi-e frica sa dau cartile ‘pe fata’ si sa vedem care sunt persoanele pe care le-am deranjat!

Poate ca experienta mea de mai bine de trei ani si jumatate in functia de director executiv le va folosi acelor oameni care vor incerca sa faca ceva bun intr-o institutie a statului…si-si vor da seama ca nu merita.  E trist ce spun si sper sa nu am dreptate. Adevarul e ca daca as putea da timpul inapoi as face-o altfel, dar LA FEL!!!

Dr. Ing. Adrian Zaharia

Related posts

 • Saccharomyces Cerevisiae

  Rămân stupefiat când vad cât tupeu poate sa aibă acest personaj! Nu îmi vine sa cred cu cata dezinvoltura își prezintă romanul foileton acest individ infatuat care, la concursul dat pe vremea lui Daniel Constantin la București, pentru funcția de șef serviciu control pe teren, nu a reușit sa acumuleze mai mult de 13 puncte. Pentru ca apoi sa vina la APIA Cluj, însoțit de Gheorghe Dorel Benu si sa susțină concursul de unul singur, si sa intre bineînțeles aranjat la presiunea lui Daniel Constantin. Gheorghe Dorel Benu devenindu-i probabil mentor in actiunile cu caracter penal pe care le-a desfasurat in APIA. Acest personaj duplicitar, cu caracter golănesc, se mandreste ca vine din mediul academic, desi se poate vedea din elucubratiile postate in acest cotidian si din modul in care caracterizeaza anumite persoane, ca nu are nimic in comun cu experienta pe care ar fi trebuit sa o dobândească in mediul academic sau cu buna creștere. Lauda oamenii in varsta de 55-60 de ani care sunt in stare sa isi dea sufletul in institutie, tot pentru a-si crea o imagine pozitiva, uitand ca in urma cu cca. trei ani cand a venit la conducerea institutiei tocmai pe ei ii vorbea de rau, promovandu-si la momentul respectiv tinerii frumosi, proaspat absolventi, mai bine pregatiti in relatia cu fermierii decat functionarii cu zeci de ani de pregatire in domeniu. Acest machiavelic caracter, dispunea in 2015 sefilor de centre locale, la inceperea campaniei, ca functionarii cu varstele mai sus amintite sa nu preia cereri de la femieri pentru ca nu ar putea face fata solicitarii datorita varstei inaintate. Initialele celor ingraditi cu prea mult respect, la Centrul local Gherla: P.E. si la Centrul local Cluj-Napoca: V.D. pe durata campaniei de preluare a cererilor, acesti functonari, consilieri superiori, nu au preluat nici o cerere, datorita dispozitiei conducatorului suprem si a sefilor de centre cooptati.
  Acest individ nu a inteles si nu intelege nici in prezent ce inseamna conduita in relatia cu functionarii din subordine, sau nediscriminarea. Singurul lucru pe care il intelege e interesul personal meschin.
  Pentru faptul ca raportul, de la corpul de control al ministrului, nu ii este favorabil si de la acesta pleaca reportajele aparute in presa locala si centrala, considera ca poate sa caracterizeze functionarul ce a intocmit raportul ca sub-mediocru, functionar in varsta care a vazut multe la viata lui, uitand ca varsta acestuia e aproape de a tatalui sau si uitand de asemenea de respectul cuvenit unor persoane mult mai in varsta ca el.
  Ca drept la replica, acest “om” intelege sa expuna in presa problemele personale pe care le are cu fostul director al institutiei in loc sa raspunda acuzelor ce i se aduc si sa vina cu contra argumente. Abia acum incep sa il preocupe problemele legate de bugetul institutiei, cand vine vorba de cheltuirea unor bani pentru detasarea sa disciplinara, uitand ca a cheltuit nelegal o gramada de bani publici, lucru confirmat si de corpul de control al ministrului si de Directia de Control a APIA, lucru pentru care a fost sesizat DNA.
  Acest “dr. ing.” ca si cadru universitar a reusit sa se aleaga cu o plangere pentru tentativa de viol facuta de o studenta, si a reusit sa ramana cadru universitar datorita presiunilor tatalui sau in consiliul de etica din cadrul USAMV. Plangerea s-a finalizat pana la urma cu impacarea partilor. De ce nu va confesati legat de acest lucu, “domnule” Zaharia?
  De ce nu va confesati legat de faptul ca ANFP ar putea dispune anularea pentru nelegalitate a unui nr. de douazeci si ceva de concursuri pe care le-ati organizat pentru frumosii studenti?
  De ce nu va confesati legat de faptul ca va cauta la institutie parintii unor copii, carora le-ati luat bani sa le angajati odraslele in institutie si pentru ca nu ati mai reusit sa o faceti acum va cer socoteala? Eu ii incurajez pe acestia sa va dea in gat la organele abilitate!
  Acum nu va mai intereseaza cheltuirea banului public? Va intereseaza numai fesul personal? Stiti cum se vor recupera banii pentru detasarea dumneavoastra la Giurgiu? Pai se vor recupera de la cei pe care i-ati angajat nelegal atunci cand se va constitui ministerul si APIA parte civila in procesul in care veti si judecat , ca doar oricum mergeti la proces ca la cinematograf.
  Uitati ca mai deunazi ati trimis solii prin institutie cu mesajul sa semneze in tabel pentru revocarea deciziei de detasare, cu mesajul ca daca nu semneaza isi vor pierde locul de munca? Credeti ca prin presiune va mai merge mult treaba asa? Mai Tecarule si Corda si Mihaiesteanco, Chisule! Va simtiti mai bine ca sustineti mizeriile unui asemenea individ, va simtiti mai omeni? Va ajuta la orgoliu? Cu ce va ajuta, ca am o curiozitate si eu? Cum puteti fi atat de lasi si fara coloana vertebrala? Oare cand el a detasat sau delegat pe sase luni unii functionari, le-a dat voie sa adune semnaturi pentru revocarea deciziei? Cand a detasat-o pe Mateiu la Ialomita desi era singura cu un copil minor, a lasat-o sa adune semnaturi ca e oportuna sau nu detasarea? E incredibil! Acum il doare de banul public si de binele institutiei si a functionarilor, atunci nu l-a durut nici in cot!
  Cum e Zahario sa simti ca te cufunzi, ca ti se inchid usi, ca esti incoltit? Nu vrei sa renunti? Ai vazut de la Benu ca poti ramane in functie mult si bine pana se judeca procesul penal si vrei si tu acolo, nu-i asa?
  Vei vedea de indata ce vor ramane fara serviciu acolitii tai cum ti se va narui tot cerul si vei fi abandonat. Uiti ca ti-a spus ANFP-ul ca nu mai ai ce sa rezolvi ca trebuie sa pleci? Cum e cand ti se termina timpul? Iti mai arde de foiletoane acum? Mai scrie, ca si noi mai avem!