Comunicat de presă USR Cluj – 4 octombrie 2016

În timp ce angajații publici colectează adeziuni pentru PNL, voluntarii USR sunt șicanați în eforturile de strângere a semnăturilor.

În Iulius Parc, forțele de securitate  au interzis accesul membrilor și simpatizanților USR pe motiv că este un spațiu privat. Chiar dacă spațiul verde este privat, deși municipalitatea a și emis o autorizație de construcție pe el, potrivit Primăriei și Consiliului Județean aleile țin de domeniul public și nu se pot concesiona, potrivit legii [1]. În ciuda faptului că echipe de jurnaliști și civici au reclamat constant în ultimii ani că nu pot desfășura activități pe alei, primăria nu a clarificat situația.

img_0677

Totodată, administrația folosește angajați și spațiul public în scopuri electorale și private. Angajați ai administrației publice sunt folosiți în timpul programului de lucru ca voluntari pentru strângerea de semnături. Angajați ai Casino-ului, ai Cinema Dacia, dar și al altor instituții din subordinea primăriei au fost văzuți colectând semnături pentru Partidul Național Liberal la orele amiezii în diverse puncte ale orașului.

Uniunea Salvați România, filiala Cluj, impută administrației locale abuzurile legate de strângerea de semnături necesare pentru înscrierea partidelor la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

În consecință, cerem ca principiu general respectarea unui drept constituțional la liberă exprimare în spațiile publice ale orașului și în mod particular contractul de concesiune dintre Iulius Mall și autoritățile locale și județene pentru zona lacului. Cerem totodată autorităților locale să nu își mai folosească angajații în scopuri electorale.

Amintim că pentru înscrierea unui partid la alegeri, partidele politice din sistem au impus un prag aberant de aproape 200.000 de semnături la nivel național [2].

[1] http://citynews.ro/…/exclusiv-bodyguarzii-de-la-iulius-mall…
[2] http://usb.ro/…/LISTA-SUSTINATORILOR-pentru-alegerea-Senatu…