Cine sunt leaderii „luptei projustitie” din strada ? Te ingrozesti !

Platforma Declic.ro, una dintre cele care au susținut și finanțat protestul de duminică seara, dar și din alte momente – inclusiv prin realizarea câtorva mii de pancarte distribuite participanților la manifestații – este deținută de doi afaceriști care, după ce și-au îngropat societățile și și-au înșelat creditorii, s-au dedicat activismului public. Cu fonduri nerambursabile de la norvegieni sau organizații din SUA. Tot din Cluj-Napoca sunt și proprietarii site-ului statulparalel.ro, cu datorii la bugetele publice locale.

Site-ul se numește www.statulparalel.ro și a fost  în spațiul virtual, fiind cumpărat pe 15 noiembrie. Practic a fost creat într-o mare grabă, venind parcă drept replică la rezoluția PSD, de la Comitetul Executiv organizat la Băile Herculane, în care partidul aflat la putere înfierează ceea ce a fost numit „statul paralel”. În document, „PSD constată existența mai multor derapaje în statul de drept”, iar „statul paralel și ilegitim folosește resursele financiare publice și instrumente specifice pentru a intimida, șantaja sau îndepărta persoane”. PSD menționează și acțiuni disimulate „sub așa-numita luptă anticorupție”. „Statul paralel și ilegitim adoptă o conduită antinaționalistă și anticetățeanească”, se arată în rezoluție. „PSD constată lipsa de reacție a președintelui României în fața acțiunilor neconstițutionale. Tolerând toate aceste abateri grave președintele României încalcă una dintre principalele sale atribuții”, scrie PSD în document.

 

Tudor Iulian Brădățan și soția acestuia, Elena Roxana Pencea, au înființat și radiat, din 2005 până în 2011, societățile Solaris Consulting SRL și Etno Grup SRL, în cazul celei din urmă, printre creditorii care nu și-au mai recuperate niciodată banii aflându-se și o fundație a prințului Charles, potrivit unor dezvăluiri publicate pe voxpublica.

Facilități fiscale pentru o firmă falimentară

La înființarea primei societăți, în baza unor adeverințe care atestau că sunt studenți la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj Napoca, cei doi au beneficiat de o hotărâre adoptată de Guvernul Adrian Năstase în 2003 (HG 166/2003) prin care le erau acordate unele facilități fiscale la înființarea unui SRL. În ciuda acestor facilități, datele de la Registrul Comertului arată un traseu cel puțin ciudat al firmei Solaris Consulting SRL, care a avut în permanență un singur angajat și a raportat cifre de afaceri mărunte: 4.600 de lei, în 2006, cu un vârf de 58.000 lei, în 2008 și 13.000 de lei, în 2009. Profitul a fost pe măsură: zero în 2006 și 2007, 15.000 lei, în 2008 și 5400 în ultimul an de funcționare. Pe 30 iunie 2010, Brădățan și partenera sa au luat decizia să dizolve și să lichideze simultan societatea “în condițiile prevăzute de art. 235, alin 1 din Legea nr. 31/1990 privind societătile comerciale, republicată cu modificări”.

Încă o afacere, încă un faliment

Etno Grup SRL este încă o firmă cu parcurs falimentar în care soții Brădățan au deținut acțiuni. Firma a fost înființată în 2003 de Sorana Olaru Zăinescu, un alt militant împotriva încălzirii globale, ulterior membru fondator, alături de cei doi în Asociația Efectul Fluture – care a militat nu doar împotriva proiectului de exploatare de la Roșia Montană, ci și împotriva realizării, de către Hidroelectrica, a două hidrocentrale pe Jiu, între Bumbești și Livezeni.

Brădățan și Pencea au intrat în acționariatul Etno Grup SRL în 2008. Pentru început au deținut jumătate din firmă, urmând că procentul lor să crească până la 95%, după retragerea din societate a celui de-al patrulea asociat – Alin Claudiu Olărescu, alt ONG-ist, manager al unor proiecte de responsabilitate.

Preluare :

http://www.sursazilei.ro/un-activist-rezist-care-lupta-contra-hotiei-si-coruptiei-a-fost-executat-de-doua-ori-pentru-neplata-taxelor-si-impozitelor/Leave a Comment