Centenarul Romaniei (1918 – 2018): PNL someaza PSD sa prezinte proiectele

Deputatul liberal Florin Roman îi solicită ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să prezinte public proiectele depuse pentru Centenarul Marii Uniri și să transparentizeze acest proces, în caz contrar, să-și dea demisia din Guvern

Intr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES, Roman informeaza că Lucian Romașcanu a condiționat prezentarea proiectelor depuse pentru manifestațiile prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de nedivulgarea informațiilor din documente, precizându-le membrilor Comisiei parlamentare pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru întregirea Neamului că acestea ar avea caracter de ‘secret de serviciu’.

Potrivit deputatului PNL, Lucian Romașcanu, care este și președinte al Comisiei parlamentare pentru Centenar, a spus că ar fi fost depuse 1.000 de proiecte, din care Departamentul Centenar și AFCN au preselectat 321, dar nu a prezentat criteriile obiective în baza cărora s-a făcut această selecție, comisia parlamentară fiind exclusă din acest proces.

Potrivit declaratiilor lui Roman, „ministrul Romașcanu a pus la secret de serviciu proiectele pentru Centenar cu scopul probabil de a sifona bani publici”.

„Atitudinea domnului Romașcanu îmi confirmă faptul că domnia ține cu dinții și de scaunul de ministru și de cel de șef al Comisiei, deși este în situație de incompatibilitate, nu pentru organizarea judicioasă a Centenarului, ci probabil pentru sifonarea de bani publici prin proiecte date cu dedicație, prin încredințare directă. Îl somăm pe domnul Romașcanu să prezinte public proiectele depuse pentru Centenar și să transparentizeze acest proces ori, în caz contrar, să-și dea demisia din Guvern”, a afirmat Florin Roman, vicepreședinte al Comisiei pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, conform sursei citate.

Comisia comună pentru Centenar a Parlamentului a fost înființată la sfârșitul sesiunii parlamentare și este compusă din 15 senatori și deputați. Obiectivele acestei comisii sunt de a asigura dimensiunea parlamentară a organizării evenimentelor prilejuite de celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru Întregirea Neamului, de a asigura controlul parlamentar asupra activităților Departamentului Centenar din subordinea prim-ministrului și a celor derulate de Guvernul României prin structurile sale.

AGERPRES/