Cartelui anti-DNA si disparitia lui Popoviciu

Poza și datele afaceristului Gabriel Puiu Popoviciu au fost publicate, miercuri seară, pe site-ul Poliției Române la rubrica “persoane urmărite”, după ce acesta nu a fost găsit la domiciliu în vederea executării deciziei definitive de condamnare a acestuia în dosarul ‘Băneasa’.

Puiu Popoviciu, condamnat miercuri definitiv la 7 ani de inchisoare in dosarul Ferma Baneasa, este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din asa numitul cartel anti-DNA, implicat in actiuni de lobby extern impotriva luptei anticoruptie din Romainia. O serie de surse apropiate anchetei au declarat pentru HotNews.ro ca Popoviciu si alti oameni de afaceri romani cu probleme in justitie incearca sa convinga congresmeni si oameni foarte influenti din establishment-ul american ca sunt victimele unor abuzuri. Presa speculeaza ca Popoviciu ar fi fugit in Statele Unite inainte de condamnare. Antena 3 a difuzat imagini cu casa unde se presupune ca ar sta.

Cartelul anti-DNA este format din oameni de afaceri influenti, patroni de presa si politicieni corupti care finanteaza activitati de lobby in strainatate. in tentativa de a convinge cancelariile occidentale ca lupta anticoruptie din Romania, DNA si Laura Codruta Kovesi nu mai merita sustinute. Clientii DNA au inteles ca degeaba schimba PSD legi si omoara institutii daca in favoarea justitiei intervin cei de la Bruxelles sau de la Washington si, sub presiune externa, trebuie sa le repuna in functie. 

In consecinta, coruptii au exportat atacurile la DNA sperand ca intr-o buna zi vor putea aplica justitiei lovitura de gratie fara sa mai riste noi interventii salvatoare din afara. Schimbarea de tactica s-a produs de ceva timp, dar actiunile au devenit tot mai vizibile in ultimele saptamani: audieri in Congres, consultanti americani platiti sa puna la indoiala actiunile justitiei, articole in presa occidentala, asa-zise rapoarte devastatoare despre mersul justitiei (unele au aparut, altele sunt inca pe teava), in fine, un intens lobby la vedere sau pe sub masa pentru a discredita la maxim lupta anticoruptie din Romania.

Membrii cartelului (cunoscuti in mare, nici un nume surpriza) au cu totii de rezolvat o problema comuna: dosarele, in curs de ancheta sau trimise deja in judecata. Tehnica denigrarii se bazeaza pe manipularile vizibile si in tara: acuzatii lipsite de fundament, distorsionarea faptelor, minciuni amestecate cu adevaruri, generalizari sau exagerarea unor probleme reale. Unul din varfurile campaniei mediatice derulate in plan extern impotriva DNA este Alexander Adamescu, fiului omului de afaceri decedat la inceputul anului.

Dar Adamescu nu lupta cu DNA si cu justitia din Romania de unul singur. Alti potenti oameni de afaceri, dar si lideri politici importanti, cu bune conexiuni peste Ocean au organizat o vasta operatiune de lobby cu scopul de a convinge decidentii de la Washington sa-si retraga sustinerea pentru DNA si Kovesi.

Liderul PSD, Liviu Dragnea sau fostul presedinte, Traian Basescu, se numara printre marii beneficiari ai operatiunii, in caz ca va avea succes, iar campania isi atinge obiectivele.

Unul dintre principalii finantatori ai cartelului este Gabriel „Puiu” Popoviciu care trece drept unul dintre cei mai mari jucatori de pe piața imobiliară din România, una dintre afacerile sale pentru care a si fost condamnat la 7 ani de inchisoare fiind tranzactia cu terenurile din nordul Bucurestiului unde se afla centrul comercial Baneasa si ambasada Statelor Unite.

Căsătorit în 1980 cu Doina, fiica lui Ion Dincă, fost prim-vicepremier în regimul comunist, Popoviciu a emigrat imediat dupa Revolutie în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la New Jersey, scrie Profit.ro.

In martie 2009, fostul presedinte,Traian Băsescu, intrebat dacă ştia că fiica lui, Ioana Băsescu, are biroul notarial într-un imobil al lui Puiu Popoviciu, Băsescu a răspuns: “unde-i crima lui Popoviciu că a făcut o investiţie de câteva miliarde în Bucureşti? Este o crimă? Problema, dacă există, este în zona legalităţii transferului terenului, dar de aici până la a blama o investiţie de asemenea dimensiuni consider că este o eroare”.

Razboiul impotriva justitiei  romane s-a “mondializat”. In tara, CCR a devenit unealta coruptilor cu care au slabit deja puterile DNA. N-ar fi de mirare ca judecatorii CCR,  intens curtati de liderul PSD, Liviu Dragnea, sa-si sporeasca puterile si sa devina instanta de control a sentitelor definitive.

Mergand pe firul legaturilor, mai mult sau mai putin “absconse” este acum clar ca scandalul intern din DNA a fost controlat tot de cartelul anti-DNA. Dintre cei care pana mai ieri aparau cauza justitiei, cativa au schimbat taberele, unii prntru ca au devenit ei insisi subiectul investigatiilor, altii, orbiti de orgolii sau de uri minore si foarte personale. Sustinatorii de ieri ai DNA transformati in adversarii lui Kovesi se mint singuri cand se vad in oglinda drept luptatori onesti pentru adevar.

Daca nu intelegem ca borfasii s-au cartelizat si ca pregatesc asaltul final, ca au dus lupta cu justitia la un nivel superior, se cheama ca am pierdut deja ultima mare batalie inainte ca ea sa inceapa cu adevarat.

O veste, totusi, proasta pentru Cartel. In locul Victoriei Nuland, SUA tocmai a numit un alt oficial –  Wess Mitchel –  un foarte bun cunoscator al Romaniei si cunoscut pentru intoleranta sa fata de corupti. Greu de crezut ca va inghiti vreodata produsele lobby-ului romanesc, oricat de frumos ar fi ele impachetate de Cartel.Leave a Comment