BREAKING NEWS: Trump elimina republicanii de la Casa Alba

Trump si-a concediat  seful staff-ului Reinhold Richard „Reince „Priebus. Sef al stafului prezidential este cea mai inalta functie executiva din Casa Alba. Concedierea s-a facut pe Twitter, ca si concedierea sefului FBI James Comey care a aflat de la televizor ca a fost concediat. NU se stie in acest moment daca Priebus a fost anuntat despre schimbare inainte de aparitia anuntului.

Evenimentul survine dupa ce saptamana trecuta presedintele SUA Donald Trump a fortat demisia purtatorului de cuvant Sean Spicer, fost Director de Comunicare al Partidului Republican, aducand la Casa Alba pe post de Director de Comunicare pe Anthony Scaramucci  un prieten personal al familieiTrump fara absolut niciun fel de experienta pentru pozitia pe acre o ocupa. Ca foarte multi dintre persoanele numite de Trump in pozitii importante in guvernul condus de Trump Scaramucci si-a inceput cariera la Goldman Sachs, una dintre companiile considerate a fi la originea crizei financiare care a debutat in 2008.

Imediat dupa instalarea pe post, Scaramucii a declansat un atac furibund la adresa lui Priebus, inclusiv declaratii impanate cu injurii si grobianisme care nu s-au auzit niciodata din gura unui reprezentatnt al Casei Albe si pe care nici macar un ziar asa mic cum este al nostru nu le poate reproduce.

Reince Priebus provenea din Partidul Republican unde fusese Seful Comitetului National Republican. In aceasta calitate, el a reusit sa echilibereze situatia financiara dezastruoasa a partidului adunand, in 2011 88 milioane $ scazand datoria totala a partidului la doar 11, 8 milioane $, in urmatorii ani el a reusit echilibarea totala a finantelor in timp ce a modernizat infrastructura partidului si aducand-o in secolul 21.

In timpul alegerilor primare, Priebus a fost unul dintre criticii lui Trump, numirea sa in cea mai inalta functie executiva la Casa Alba fiind larg perceputa ca momentul recomcilierii dintre echipa Trump si totalitatea Partidului Republican.

Paralel cu atacurile lui Scaramucci la adresa lui Priebus, Trump, personal, declansase, saptamana trecuta un atac la fel de furibund  la adresa procurorului general al SUA, fostul senator republican Jeff Sessions . Desi atacul lui Trump asupra lui Sessions nu a fost, din fericire,  la fel de grobian ca cel al lui Scaramucci asupra lui Priebus, miscarea a produs reactii puternice in senatul american (din ambele partide) si Trump a fost avertizat sa nu incerce o concediere. Intentia lui Trump era sa-l inlocuiasca pe Sessions cu alta persoana care sa poata concedia procurorul independent care investigheaza echipa Trump pentru relatiile cu Rusia.

Concedierea lui Priebus vine la mai putin de 24 de ore dupa ce o parte dintre republicanii, in frunte cu John McCain, l-au sfidat pe Trump in Senat trantind toate propunerile de modificare a legii privind asigurarile de sanatate – ObamaCare. Motivele respingerii au fost expuse de senatorii republicani aseara, intr-o conferinta de presa unde au declarat ca amendamentele propuse sunt un dezastru si ar fi o nebunie sa voteze asa ceva.

La fel de semnificativ este si faptul ca Priebus este concediat la mai putin de 12 ore dupa ce Senatul SUA a votat cu o covarsitoare majoritate un pachet de legi care, pe langa faptul ca instituie sanctiuni suplimentare pentru Rusia din cauza amestecului in alegerile prezidentiale de anul trecut, castigate de Trump, interzic presedintelui sa anuleze sanctiunile fara aprobarea Senatului. Legile au fost trimise lui Trump spre promulgare in aceasta dimineata. Intre timp, Putin a expulzat deja din Rusia 400 de diplomati americani. Exact acelasi numar de diplomati rusi fusesera expulzati de fostul presedinte al SUA – Obama – anul trecut imediat dupa alegerile prezidentiale. Sprea mirarea tuturor la acel moment Rusia a decis sa nu raspunda.

Reince Priebus va fi inlocuit de John Francis Kelly, general cu 4 stele, in rezerva, veteran al razboiului din Vietnam si Irak. Fara afiliere politica sau relatie cu Partidul Republican, Kelly a fost, pana la numirea ca Sef al Staff-ului de la Casa Alba secretar de stat la Departamentul Securitatii Interne.

Merita subliniat faptul ca Trump se inconjoara tot mai mult de generali. Poate fi din cauza fascinatiei pe care o arata fata de orice barbat in uniforma cu multe stele pe umar sau poate fi pentru ca Trump se pregateste sa declanseze un razboi in viitotorul apropiat. Declansarea unui razboi ar fi cam singura sana pentru Trump pentru a se mentine la putere si a-si finaliza mandatul, avand in vedere ca investigatiile privind relatiile echipei Trump cu Rusia in perioada campaniei electorale au ajund deja la iul sau Donald Jr. si la ginerele sau – Jared Corey Kushner – sotul Ivankai.