Breaking News : Gripa aviara in Europa se extinde cu repeziciune, e la granita cu Romania

In Floresti exista  ferme de pui in mijlocul unei comunitati de 40.000 de oameni, dintre care una in curs de autorizare. Vorbim despre Bravinvest S.R.L. in insolventa, in insolvency. Totodata, aici are loc sacrificarea puilor in abatoare. Ce impact prezinta asupra sanatatii populatiei, dar si ce masuri s-au luat pana acum, in articolele ce urmeaza. Astazi, dar si in zilele urmatoare, vom vedea ce masuri vor lua autoritatile romane, legate de populatia din Floresti, judetul Cluj, unde functioneaza abatoare de pasari. In acest sens, Vocea Clujului va intreprinde demersurile necesare, in scopul corectei informari a populatiei.

Autorităţile sanitare europene sunt în alertă: gripa aviară a revenit în câteva ţări din vestul continentului.

 Este vorba de o nouă tulpină a virusului, fatală pentru păsări, dar care ar putea contamina şi oamenii. Circa 150.000 de păsări urmează să fie sacrificate în Olanda, după ce alte 30.000 au avut aceeaşi soartă în Germania. 
Virusul H5N8

„Observăm o epidemie la nivelul păsărilor sălbatice. Avem diferite piese ale puzzle-ului, pe care trebuie să le asamblăm”, a declarat Thomas C. Mettenleiter, președintele laboratorului german care investighează cazurile de gripă aviară. Oamenii de știință de la Institutul german Friedrich Loeffler au stabilit că există o legătură între moartea unor păsări din nordul țării și virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, a anunțat marți Ministerul Mediului din landul Schleswig Holstein. În noaptea de luni spre marți a fost detectat virusul H5N8, dar verificarea celor aproximativ 100 de păsări moarte (rațe, pescăruși și o lebădă), descoperite în apropierea a trei lacuri din nordul Germaniei, este încă în desfășurare, a informat Ministerul Mediului.

Virusul se afla in tara vecina deja

Vineri, Autoritatea Sanitar-Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunțat că a identificat un caz de infecție cu virusul H5N8 la o fermă de curcani din județul Bekes, sud-estul Ungariei, în apropiere de granița cu România. Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.