APIA incepe sa tresara portocaliu. Dumnezeule, nimeni nu vede ?

 

Potrivit unui avocat specializat în contencios administrativ şi fiscal, genul de proces pe care Gheorghe Șerban l-a intentat celor de la APIA, reclamanții au, de cele mai multe ori, succes. Majoritatea nu își recapătă funcțiile înapoi pentru că, practic, nici nu doresc acest lucru, ei urmărind plata unor despăgubiri pe care le primesc prin sentință judecătorească. Problema constă în faptul că acești bani sunt plătiți de la bugetul public.

”De cele mai multe ori, acest gen de procese au șanse de câștig. Practic, chiar dacă persoana respectivă a fost numită pe criterii politice și, în multe dintre cazuri, respectivii sunt incompetenți, numirea lor se face într-un cadru juridic corect. Ulterior, destituirea nu se face în baza unui management defectuos prin care întreaga activitate ar putea fi pusă sub semnul întrebării în mod legitim, ci în baza unui ordin intern care poate fi atacat pe cale de contencios administrativ. Astfel, se ajunge la plata unor despăgubiri salariale destul de consistente, iar acești bani sunt plătiți din fondurile instituțiilor”, explică un avocat clujean.

Asa s-a si intamplat. Provoci, te duci linistit acasa, iti iei un avocat tare si poporul roman plateste. Reteta PDL, transformat spre rusinea PNL, in PNL. Cu verde-nnourat la tribordul lui Basescu.

Un caz aparte, care pare certat cu legea, si care se ascunde de lege este fostul director  dir. exec. al APIA Cluj, Gheorghe Serban, care nu si-a declarat niciodata sursa si veniturile sotiei, unic actionar in firma de familie SC Agromed Impex Srl. Agentia Nationala de Integritate sesizata in privinta incalcarii art. 292 din Codul penal privind falsul in declaratii se face ca ploua in privinta lui Gheorghe Serban.

Serban, care ocupa acest post de ani buni, nu a trecut niciodata firma respectiva (AGROMED IMPEX SRL) in declaratia de avere sau de interese, chiar daca societatea este detinuta in proportie de 100% de sotia sefului APIA Cluj, Ana Natalia Serban, iar firma a fost deschisa in 1997. Presa a mai prezentat o serie de articole care sesizau probleme grave la APIA Cluj, dar pana acum nu s-a facut nici un control la aceasta institutie.

Un fost angajat al APIA Cluj, Antoniu Poienaru, care spune ca a fost destituit din functie in mod abuziv, a trimis in mai multe randuri sesizari la adresa neregulilor care au loc in cadrul conducerii APIA Cluj. In cele din urma, inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) i-au trimis lui Poienaru un raspuns la petitiile lui prin care l-au anuntat ca seful APIA Cluj, Gheorghe Serban, este in atentia ANI.
“Va comunicam ca sesizarea formulata de dumneavoastra a fost inregistrata la Agentia Nationala de Integritate sub numarul 50252/S/II/19.04.2011, iar inspectorul de integritate desemnat va efectua evaluarea averii, conflictelor de interese si incompatibilitatilor domnului Serban Gheorghe in conformitate cu prevederile art. 11 din acelasi act normativ (Legea 176/2010)”, arata raspunsul ANI semnat de inspectorul Nicoleta Elena Cretu.
Chiar daca, potrivit raspunsului ANI, petitia a fost inregistrata la jumatatea lunii aprilie, raspunsul a venit in urma cu circa o saptamana.
“De luni de zile am avertizat diversele institutii ale statului, de faptul ca, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este plina de infractori, semianalfabeti, hoti de subventii, atat din randul functionarilor cat si al fermierilor, protejati ai politicienilor care nu fac nimic pentru a-si justifica salariile, bolnavi figuranti pe state de plata; de existenta unor pontaje fictive pe baza carora s-au ridicat sume exorbitante, angajati figurand la centre locale, lucrand mascat in centre judetene, relatii suspecte intre functionari si fermieri, agresiuni verbale si dispret al functionarilor indreptate impotriva fermierilor, controale pe teren si prin teledetectie facute la comanda politica sau in dauna bugetului comunitar si national, relatii cu publicul la nivel central coordonate si controlate de un individ facut director general intre doua “fatari” politice. Situatia se cunoaste si in institutiile europene. La Apia Cluj, se afla un “exemplar” care gestioneaza fondurile comunitare in perfecta armonie cu firma sotiei, SC AGROMED IMPEX SRL.  Drept urmare, Serban Gheorghe nu a considerat sa declare veniturile si sursa veniturilor sotiei in declaratia de avere si interese”, spune Poienaru pe blogul lui, antoniupoienaru.finantare.ro.

Directorul APIA Cluj uimit de afacerile sotiei

In replica, intrebat de reporterii Gazeta de Cluj, seful APIA Cluj, Gheorghe Serban, pare uimit ca sotia lui are o societate comerciala, chiar daca sediul firmei se afla la domiciliul sotilor Serban. Seful APIA Cluj spune ca nu stia ca ar fi trebuit sa specifice in declaratia de avere faptul ca sotia lui este unic actionar la o societate comerciala care are ca obiect de activitate “Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat”.
“Eu stiu ca in conditiile in care se lucra si avea profit, dar societatea n-a adus profit asa ca n-am trecut-o. Am aflat si eu despre asta pentru ca cineva a facut o reclamatie si asa am aflat despre asta. A fost un contract in 2009, dar abia dupa incheierea contractului am aflat pentru ca nu s-a facut licitatie publica. Stiu ca nu s-a facut licitatie, dar am aflat mai tarziu. Eu consider ca nu sunt vinovat pentru ca au fost respectate toate dispozitiile legale”, spune Gheorghe Serban, directorul APIA Cluj.
Contractul la care directorul APIA Cluj face referire a fost acordat in 2009 de catre Compania Nationala de Cai Ferate “CFR” SA firmei SC AGROMED IMPEX SRL, societate detinuta in totalitate de SERBAN ANA NATALIA, sotia sefului APIA Cluj. Contractul, in valoare de 90.000 de lei a fost acordat fara nici o licitatie, iar, pentru acesti bani, sotia sefului APIA Cluj ar fi trebuit sa imprastie ierbicid printre liniile de cale ferata. Conform CFR, s-a ales metoda negocierii directe pentru ca acest contract a fost atribuit in urma unei “situatii de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta”. Cu alte cuvinte, intre sinele de cale ferata aparuse o vegetatie luxurianta care ar fi putut perturba bunul mers al trenurilor.
Pe langa aceasta licitatie, SC Agromed Impex SRL a facut deconturi la DADR (Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala) Cluj , incepand cu 2005, cand Serban Gheorghe era director executiv adjunct si din 2006 la APIA Cluj, cand acesta (Gheorghe Serban, n.red.) a fost numit director executiv. Fostul angajat al APIA Cluj mai specifica ca datele indicate se regasesc in registrul Comertului, site-ul Apia si dosarul 12290/211/2011 aflat la Judecatoria Cluj Napoca, dosar in care SC Agromed Impex este reprezentata de Serban Natalia.
Firma sotiei sefului APIA Cluj a avut anul trecut o cifra de afaceri de 258.474 de lei si un profit de peste 34.000 de lei. Societatea Agromed Impex are doar doi angajati

Agricultura pe hartie

Gazeta de Cluj a prezentat faptul ca cei de la APIA Cluj au administrat fonduri unei societati care era in faliment. De asemenea, un alt aspect interesant al agriculturii clujene il reprezinta faptul ca societatile care detin marile terenuri agricole sunt cu capital strain.
SC Milbra 2002, unul dintre cei mai mari investitori in agricultura din Cluj, si SC Agritalia au detinut mii de hectare de teren agricol, teren care si acum, in mare parte a ramas necultivat, societatile au falimentat, dar actionarii au reusit sa castige sute de mii de euro si si-au deschis alte societati tot cu profil agricol. Schema de castig este relativ simpla si implica fonduri europene. Spre exemplu, statul roman a platit in 2011 ajutoare pentru peste 350.000 de hectare de teren, pamanturi care, in schimb, au ramas nemuncite. Investitorul cumpara teren de la tarani sau il concesioneaza de la consiliile locale ale primariilor pe preturi de nimic. Spre exemplu, daca esti un bun negociator, in urma cu cativa ani puteai cumpara cu 100 de euro un hectar de teren, acum pretul a mai crescut ajungand la cateva sute. La consiliile locale preturile de concesionare sunt mult mai mici. Cu dovada detinerii acestor terenuri, “investitorul” face o cerere catre APIA in care solicita sa fie subventionat pentru lucrari agricole, iar APIA acorda acesti bani in functie de lucrarile prezentate. Cea mai mica subventie este de circa 80 de euro/hectar, iar doar anul acesta circa 27 de milioane de euro au fost incasate pentru insamantari fictive. Banii provin din Fondul European de Garantare Agricola, iar singura obligatie pentru a primi acesti bani este ca proprietarii sa mentina suprafetele „in bune conditii agricole si de mediu”.
SC Milbra 2002 a intrat in insolventa in 2008 si a falimentat la inceputul acestui an. cu toate acestea, APIA Cluj a acordat acestei societati subventii de peste 266.000 de euro.

Averea publica a sefului APIA Cluj

Gheorghe Serban, directorul APIA Cluj, detine, conform declaratiei de avere datate la mijlocul acestui an, detine impreuna cu sotia un teren agricol cumparat in 2003 de 8900 mp in comuna Jucu si unul de 403 mp in Cluj Napoca. Sotii Serban mai au in Cluj Napoca un apartament (61 mp) si o casa (199 mp) iar in Craiova detin un alt apartament (52 mp). Seful APIA Cluj mai are un Suzuki Sx4 cumparat in 2007. Are in banca putin peste 100.000 de lei, circa 4.000 de euro si 320 de dolari. Conform declaratiei, Gheorghe Serban a castigat de pe urma sefiei la APIA Cluj 58.520 de lei, iar sotia lui, care figureaza doar ca angajata la Liceul Victor Babes din Cluj Napoca, a castigat 19.570 de lei. De asemenea, in ultima declaratie de interese a sefului APIA Cluj nu figureaza nici o societate comerciala.

Cazurile de incalcari flagrate ale legii nu fac decat sa sporeasca zestrea de hectare ale celor care pana mai ieri controlau ilegal baza de date a APIA de acasa si isi faceau linistiti socotelile si planurile pentru a arenda terenurile ramase nedeclarate de catre fermieri.

“Totusi, dupa scandalul in care au fost implicati fostul primar al Clujului si fostul secretar general al guvernului, Agentia Nationala de Integritate(ANI) a inceput ancheta impotriva lui Serban.

Ancheta nu trebuie sa se opreasca aici. Ea trebuie extinsa asupra tuturor angajatilor agentiei din intreaga tara, inclusiv asupra dosarelor mele aflate in instanta, in conflict cu Apia Cluj si amanate suspect, de mai bine de un an de zile.
Un alt aspect pe care vreau sa-l semnalez  institutiilor abilitate ale statului, in care eu mai cred, este acela de a verifica modul in care Serban Gheorghe, speriat de OUG 37/2009 si 105/2009 -declarate neconstitutionale-, in anul 2009, castiga un concurs de reconfirmare pe postul de dir. ex.,http://www.madr.ro/pages/concurs/rezultate-apia.pdf , isi ia doctoratul la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara(USAMV), http://www.usamvcluj.ro/files/teze/gheorghe.pdf , castiga cu firma SC Agromed Impex SRL condusa de sotia Serban Natalia, fara licitatie, un contract cu Compania Nationala de Cai Ferate “CFR” SA,http://licitatiipublice.clubafaceri.ro/licitatie/erbicid-95376.html , si sa lipseasca aproape intreg anul de la conducerea Apia Cluj, fiind spitalizat.
Agentia Nationala a Functionarilor Publici(ANFP) sesizata in legatura cu incompatibilitatea cu functia publica, a pasat problema in curtea ANI, fara sa justifice cazul de incompatibilitate din 2006, cand Serban Gheorghe s-a prezentat la concurs pentru ocuparea functiei publice, perioada in care ANI nu exista.
Acelasi ANFP se face ca ploua in alte cazuri de incompatibilitate din Apia Cluj: Tiberiu Zagrean, fratele presedintelui Curtii Constitutionale, a sefului centrului local Huedin, Cluj, Corda Titi Iuliu, sau a sefului centrului local Apahida,Cluj, Harbea Ioan, destituit din functia publica de secretar al primariei Apahida.
Dacian Ciolos, la data la care l-am interpelat in legatura Harbea Ioan, in anul 2006, raspundea de APIA din partea ministerului agriculturii unde era subsecretar de stat, a motivat ca nu stia si ca va lua masuri. Nu era treaba lui ci a ANFP-ului.
Cine raspunde de faptul ca Serban Gheorghe a ‚gasit’ in 2006, sediul centrului local Apahida, al Apia Cluj, exact langa magazinul sotiei, administrator al SC Agromed Impex Srl, sau sediul centrului judetean plasat in curtea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala(DADR) Cluj si la doi pasi de alt magazin al aceleiasi firme?.
Actele DADR Cluj si cele ale Apia Central ‚vorbeste’ de decontari ale firmei SC Agromed Impex Srl. Recomand ANI sa verifice si aceste documente sesizate de mine.
Cum se explica faptul ca judecatorii care se plang de numarul mare de dosare ‚grele’ pe care le gestioneaza, nu vor sa accepte legea functionarului public dupa care functioneaza ANFP, legea avertizorului public, invocate de mine si sa-mi amane suspect contestatiile in instanta impotriva destituirii mele din functia publica de catre Serban Gheorghe si acolitii sai?
Daca Gigi crede, la fel ca fostul primar al Clujului, ca institutiile statului sunt tampite, si ca isi poate face afacerile cu finalizare pe pieptul banilor publici, se inseala”, spune |Silviu Poenaru 

Surse : -investigatii proprii

– gazeta de Cluj

-gazeta de Bistrita

– Razvan Robu

 

Antoniu Poienaru
http://antoniupoienaru.finantare.ro

Related posts