Academicianul A.T. Bogdan falit, va trebui sa puna jos 3,5 milioane euro

Miercuri, la Tribunalul Bucuresti, inculpatul A.T Bogdan, academician, a fost audiat. Relaxat, zambitor, proaspat posesor al unui scaun cu rotile si al unui  baston,  academicianul a tinut sa stea in picioare  in timpul declaratiei.

3 zile mai tarziu, fiica sa Elena Petrina Bogdan, casatorita Cristea, cetatean german, implinea varsta de 50 de ani. Adica ieri. Ea  nu a mai calcat in Romania inca din 2001. Dar, toate la timpul lor.

La cei 76 de ani ai sai, academicianul Alexandru Bogdan risca nu doar sa ajunga dupa gratii, ci si falit. Procurorii DNA cer nu doar condamnarea lui ci si sa i se confiste peste 3 miioane si jumatate de euro, bani pe care fundatia Patromoniu i-ar fi pierdut din afacerile girate de omul de stiinta.

Sub semnatura lui Bogdan Alexandru alte 322 de hectare de teren agricol au fost date in folosinta unei firme private pentru 99 de ani.

„Reaua-credinta in semnarea contractului (exclusiv in avantajul contractantului) este ilustrata de prevederile conform carora redeventa pentru primii 45 de ani este de zero lei”, spun procurorii.

In 2006, prezidiul Academiei Romane a luat decizia concesionarii terenurilor catre Grivco, era cea mai buna oferta (…) Ce vina am, ca inculpat in acest dosar, prin faptul ca nu am calculat arenda pe o metodologie care nu era proprie mediului privat? Mentionez ca valoarea arendei restante, in valoare de 94.000 de lei, este inexacta, deoarece cu un an inainte s-a facut regularizarea, deoarece s-au dat bani in avans”, a spus Bogdan Alexandru, pentru Pro Tv.

In legatura cu contractul de concesiune cu firma Manoleti SRL, Bogdan Alexandru a aratat: “In rechizitoriu se spune ca nu aveam dreptul sa fac transformare de contract de concesiune. Am aici acordul domnului Haiduc, presedintele Academiei, si a secretarului general, sunt trecute in aceasta nota. Acest document nu se regaseste in dosar, nu inteleg de ce. Aveam nevoie de cinci milioane de euro imprumut la banca pentru a accesa fonduri europene pentru statiunea Greaca”.

El a precizat ca a facut zeci de note catre conducerea institutiei in vederea promovarii unei hotarari de guvern, astfel incat statiunea de cercetare Greaca sa treaca in patrimoniul Academiei.

Centrul de Investigatii Media a dezvăluit istoria celor 452 de hectare de teren din Constanta ce ar fi trebuit retrocedate Academiei Romane dar care insa au fost pierdute, cu aparenta complicitate a presedintelui executiv al Fundatiei “Patrimoniu” a Academiei, profesorul Alexandru Bogdan. Tot prin semnatura academicianului Bogdan, o parte din terenul din judetul Constanta, repectiv 117,4 hectare din zona Topalu, erau inchiriate pentru doar 18.000 de euro pe an unei companii care dorea sa infiinteze acolo un parc eolian, jumatate din aceasta companie apartinand Grivco SA, holdingul familiei Voiculescu.

CONTRACTELE CERCETATE/ SURSA: romanialibera.ro

1.   Convenţia de cooperare tehnico-ştiinţifică încheiată  cu  S.C. GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA SA (GRIVCO SA, controlat de Dan Voiculescu) la care s-ar fi semnat nelegal cinci acte adiționale, fără respectarea Statutului Fundaţiei „Patrimoniu”. Prin cele cinci acte adiţionale, au fost încheiate cinci contracte de arendare fără respectarea procedurii de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţia „Patrimoniu”, procedură obligatorie. Spre exemplu, pentru suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare Fundaţia „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului obligaţia de plată. Există mai multe nereguli consemnate în audit. Astfel de nereguli apar și la alte contracte, protocoale de colaborare sau convenții

2.   Contractul de arendare încheiat cu SC Rovexim SRL, la care s-a făcut un act adițional în 2007 prin care s-a prelungit contractul pe 20 de ani. Arenda nu a fost încasată integral; nu s-au renegociat prețurile pentru arendare, păstrându-se prețuri mici, sub valorile pieței

3.   Contract de concesiune pe 99 de ani cu SC Manoleti SRL a peste 300 de hectare ( de fapt, două contracte) –prejudiciile sunt peste 4.000.000 de euro

4.   Protocolul de parteneriat tehnico-ştiinţific şi economic încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. MIDAGRO S.R.L.

5.   Contractul de parteneriat încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. EVN WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION  S.R.L.Bogdan Alexandru ar fi pus gratuit la dispoziţia S.C. EVN  WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION S.R.L. suprafaţa de 130,8 hectare teren;

6.   Contractul de arendare încheiat între Academia Română şi Lasc Doru

7.   Contractul de arendare nr. 4746 din 10.12.2002, încheiat între Academia Română şi S.C. M.D. AGRICOLA S.R.L.

8.   Contractul de arendare nr. 1138 din 25.03.2004, încheiat între Academia Română şi S.C. CARPAŢI MODERN FURNITURA S.R.L.

9.   Contract de concesiune încheiat cu S.C. HORTIMPEX  LIYLAN AGRO S.R.L. Terenurile au fost concesionate pe 45 de ani, cu redevență “0” lei

10.Protocol de colaborare tehnico-științifică încheiat cu S.C. BIO AGRA S.R.L. în dezavantajul Academiei

11.Contract de arendare încheiat cu S.C. AGRIMAT MATCA S.A.

12.Contract de arendare încheiat cu S.C. AGRIROM S.R.L.

13.Contract de arendare încheiat cu S.C. PREST SERV INTERNAŢIONAL S.R.L.

14.Contract de arendare încheiat cu Asociaţia Familială Butcaru Valentina

15.Contracte (trei) de consultanţă încheiate între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP  S.R.L. si contract de prestări servicii

16.Contractul de prestări servicii încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. GFA-RO CONSULTANŢĂ IMPEX  S.R.L.

17.Contractul de prestări servicii încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. PHARO STRATEGY S.R.L.

18. Contractul de prestări servicii încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi  S.C. TASCS CONTAB GRUP S.R.L.

19.Contractul de asistenţă juridică încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi CAB – Lucian Pitaru

20. Contract prestări servicii încheiat cuS.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP  S.R.L. ( Fundația Patrimoniu a încheiat, în total, trei contracte cu această societate: două de prestări servici, una de consultanta.

Intrebat de juristul Academiei daca a avut aprobare din partea forului ca sa fie platite despagubiri de 150.000 de euro pentru incetarea amiabila a contractului cu societatea Manoleti, Bogdan Alexandru a spus: “Nu am considerat si nu consider ca aveam nevoie de aprobare”.

Sursa Pro TV

vom reveni